Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 26

Bulgáriában rekordinfláció volt júliusban

A bolgár statisztikai hivatal keddi jelentése szerint havi összehasonlításban az infláció 1,1 százalékra gyorsult júliusban a júniusi 0,9 százalékról. Az átlagos éves infláció a 2022. július végéig tartó 12 hónapban 10,5 százalék volt, a fogyasztói árak 11,3 százalékkal nőttek január eleje óta. Júliusban a legnagyobb mértékben, 31,4 százalékkal a közlekedésben nőttek az árak éves összevetésben.

A fogyasztói kosárban legnagyobb súllyal rendelkező élelmiszerek és alkoholmentes italok ára 24,2 százalékkal ugrott meg tavaly júliushoz képest. A másik fő kategóriában – ide tartozik a lakhatás, a víz, az áram, a gáz és az egyéb tüzelőanyagok – 21,4 százalék volt az éves bázisú áremelkedés júliusban. A ruházati cikkek és lábbelik fogyasztói árai havi szinten 2 százalékkal, a közlekedésben pedig 1,7 százalékkal mérséklődtek. A statisztikai hivatal adatai szerint az élelmiszerek és az alkoholmentes italok ára 0,1 százalékkal csökkent júniushoz képest.

Bulgária EU-harmonizált fogyasztói árindexe (HICP) éves összehasonlításban 14,9 százalékkal nőtt júliusban, és 0,8 százalékkal haladta meg a júniusit. A bolgár jegybank legutóbbi, júniusban ismertetett negyedéves gazdasági előrejelzésében az szerepelt, hogy az idén várhatóan 14,7 százalék lesz az infláció a magasabb energia-, nyersanyag- és élelmiszerárak miatt. Augusztus elején az Európai Bizottság 12,5 százalékra emelte Bulgária idei inflációjára vonatkozó előrejelzését a májusban várt 11,9 százalékról.