2023 március 20

Európa Unió: jóváhagyták a közös vállalatot

Az Európai Bizottság az uniós összefonódás-ellenes szabályozás alapján feltétel nélkül jóváhagyta a Deutsche Telekom AG, az Orange SA, a Telefónica S.A. és a Vodafone Group közös vállalatának létrehozását.

A brüsszeli testület pénteki közleménye szerint arra a következtetésre jutott, hogy az ügylet nem kelt versenyjogi aggályt az Európai Gazdasági Térségben. A közös vállalkozás platformot nyújt majd a szóban forgó márkáknak és kiadóházaknak digitális marketing- és hirdetési tevékenységeik támogatására Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban. A közös cég a felhasználó beleegyezése esetén az ő mobil- vagy vezetékes hálózati előfizetéséből generálva létrehoz majd egy egyedi digitális kódot.

Az Európai Unió szerint marad a verseny

A kód lehetővé teszi a márkák és a kiadók számára, hogy webhelyükön vagy alkalmazásukban azonosítsák a felhasználókat – anélkül, hogy az illetők valódi kilétét is megtudnák -, különböző csoportokba sorolják őket, és az általuk szolgáltatandó tartalmakat az így létrejött csoportok érdeklődéséhez igazítsák. Piaci felmérése alapján az Európai Bizottság megállapította, hogy a bejelentett ügylet nem csökkenti jelentősen a versenyt a francia, a német, az olasz és a spanyol piacokon – közölte a távirati iroda.