2023 december 10

Tovább emelkedett a 30 éves jelzáloghitelek kamata az USA-ban

Az Egyesült Államokban csaknem 23 éves új csúcsra emelkedett a 30 éves jelzáloghitelek kamata az október 6-ával záródott héten az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetségének (Mortgage Bankers Association of America – MBA) szerdán ismertetett kimutatása szerint.

Az MBA honlapján szereplő adatok szerint a 30 éves lejáratú, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata az előző heti, szintén csaknem 23 éves rekordot jelentő 7,53 százalékról 14 bázisponttal, 7,67 százalékra, 2000 novembere óta a legmagasabbra emelkedett. Ugyancsak szerdán ismertették, hogy a jelzáloghitel-igénylések száma az Egyesült Államokban a múlt héten 0,6 százalékkal emelkedett, miután egy héttel korábban 6,0 százalékkal csökkent, így 1996 óta a legalacsonyabb szintre süllyedt.

Az MBA szezonálisan kiigazított adatai szerint a múlt héten 0,3 százalékkal emelkedett a lakáshitel-refinanszírozási kérelmek száma az előző héthez képest az Egyesült Államokban azt követően, hogy egy héttel korábban 7,0 százalékkal esett. A lakáshitel-refinanszírozási kérelmek száma 9,0 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel ezelőtt ugyanezen a héten. Az átlagos hitelösszeg 2017 óta a legalacsonyabb szinten áll. azt jelezve, hogy az adásvételek nagy része a piac alsó szegmensében zajlik. A legfelső szegmensben a vevők többnyire hitelfelvétel nélkül vásárolnak, a piac középső sávjában pedig olyan jelentősen csökkent a megfizethetőség, hogy a piac lényegében befagyott – közölte a távirati iroda.