2023 január 27

Tovább csökkentek a használtlakás-eladások az Egyesült Államokban

Decemberben a vártnál kevésbé csökkent az előző havihoz képest a használtlakás-eladások száma az Egyesült Államokban, mérsékelve ezáltal a havi csökkenés augusztus óta egyre fokozódó ütemét az ingatlanforgalmazók szakmai képviseleti szervezete, a National Association of Realtors (NAR) pénteki jelentése alapján.

A használtlakás-eladások a tizenegyedik egymást követő hónapban csökkentek decemberben: szezonális kiigazítással és évesítve decemberben 4,02 millió lakást értékesítettek, a novemberinél 1,5 százalékkal kevesebbet és 34,0 százalékos elmaradással a 2021 decemberi 6,09 millióhoz képest. Az egész évben összesen 5,03 millió használt lakást értékesítettek, 17,8 százalékkal kevesebbet, mint 2021-ben. A lakásértékesítésekben bekövetkezett csökkenés a fokozódó inflációs környezetben megemelkedett jelzáloghitel-törlesztési terhekre vezethető vissza.

“December egy újabb nehéz hónapja volt a lakásvásárlóknak, akik továbbra is korlátozott készletekkel és magas jelzáloghitel-kamatokkal kénytelenek szembenézni” – mondta Lawrence Yun, a NAR vezető közgazdásza. “Arra azonban számíthatunk, hogy az eladások hamarosan ismét fellendülnek, mivel a tavaly év végi csúcshoz képest már megindult a jelzáloghitel-kamatlábak csökkenése” – fogalmazott. A december végén regisztrált teljes lakásállomány 970 ezer volt, 13,4 százalékkal kisebb a novemberinél, de 10,2 százalékkal több az egy évvel korábbi 880 ezernél.

Az eladatlan készlet a jelenlegi értékesítési ütem mellett 2,9 hónap alatt kelne el, hamarabb a novemberi 3,3 hónapnál. Egy évvel korábban 1,7 hónapra volt elegendő a készlet. Az eladott lakások értékesítési árának a mediánja az előző évihez képest 2,3 százalékkal 367 ezer dollárra emelkedett. A lakásárak így már 130 egymást követő hónapban emelkedtek, ami a leghosszabb drágulási szakasz a feljegyzések kezdete óta – közölte az MTI.