2023 március 20

Amerikai adósságplafon – harc a két oldal között

Kevin McCarthy, a képviselőház elnöke vasárnap közölte, hogy szerdán találkozik Joe Biden elnökkel, hogy megvitassák a szövetségi adósságplafon emelését a kormányzati kiadások ellenőrzése mellett, hozzátéve, hogy a republikánusok nem fogják megengedni az amerikai államcsődöt.

McCarthy a CBS „Face the Nation” című műsorában elmondta, hogy a társadalombiztosítás és a társadalombiztosítási ellátás csökkentése „nem kerülhet szóba” az adósságplafonról folytatott tárgyalások során.

Hozzátette azonban, hogy a republikánusok „meg akarják erősíteni” az idősek költséges nyugdíj- és egészségügyi ellátási programjait – ezt a kijelentést a Fehér Ház a megszorítások eufemizmusának nevezte.

„Tudom, hogy az elnök azt mondta, hogy nem akar tárgyalni a megszorításokról” – mondta McCarthy. „Én egy ésszerű és felelősségteljes megoldást szeretnék találni arra, hogy felemeljük az adósságplafont (és) ellenőrzésünk alá vonjuk ezt az elszabadult kiadásokat.”

Megoldás az emelés?

Az amerikai pénzügyminisztérium ebben a hónapban rendkívüli készpénzkezelési intézkedéseket hozott, hogy elkerülje a kongresszus által a szövetségi adósságra vonatkozóan előírt 31,4 billió dolláros határ átlépését. A június elejéig történő emelés nélkül azonban a kincstár közölte, hogy a kormány számláinak kifizetéséhez szükséges készpénzkészlet elfogyhat, ami a 2011-es adósságplafon-áthelyezés óta a legnagyobb fizetésképtelenséggel fenyegető veszélyt jelenti.
„Nem lesz fizetésképtelenség” – mondta McCarthy anélkül, hogy részletezte volna. „De ami igazán felelőtlen, az az, amit a demokraták a limitemeléssel mondanak”.

A Fehér Ház egy, a találkozó terveit ismerő tisztviselője – amelynek megtartását Biden korábban már ígérte – megerősítette, hogy a találkozóra szerdán kerül sor. A Fehér Ház közölte, hogy nem fog tárgyalni az adósságplafon emeléséről. A kormánytisztviselők a találkozót, egy „munkakapcsolati” megerősítésnek nevezték.

McCarthy és más republikánusok mind a képviselőházban, mind a szenátusban kijelentették, hogy nem támogatják az adósságplafon emelését költségvetési megszorítások vagy kiadási reformok nélkül.

Forrás: reuters.com