2023 december 02

Alig nőtt az amerikai gazdasági aktivitás

Az amerikai gazdasági aktivitás csökkenő ütemben nőtt, gyakorlatilag stagnált szeptemberben az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) pénteken közzétett előzetes értékei alapján.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok egyesítésével képzett kompozit BMI 50,1 pontra, 7 havi mélypontra esett szeptemberben az augusztusi 50,2 pontról. A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének zsugorodását, 50 pont feletti értéke pedig növekedését jelzi. Szeptemberben a feldolgozóipari BMI értéke 48,9 pontra emelkedett az augusztusi 47,9 pontról, meghaladva a 48,0 pontos piaci várakozásokat.

Az előzetes adatok a feldolgozóipari teljesítmény további, bár csökkenő mértékű romlására utalnak, a kibocsátás és az új megrendelések visszaesése is mérséklődött. A szolgáltatóipari BMI 50,2 pontra, 8 havi mélypontra esett szeptemberben az augusztusi 50,5 pontról. A szakértők várakozásának átlagában ezzel szemben kissé javuló adat, 50,6 pont szerepelt. A szeptemberi előzetes adatok azt mutatják, hogy a szolgáltatási ágazat lassuló növekedése miatt egyre kevésbé tudja ellensúlyozni a feldolgozóipar gyenge kereslet miatti visszaesését.

Borítókép forrása: Shutterstock