2024 június 17

A svéd Ericsson AB veszteséggel zárt

Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó veszteséges második negyedévről jelentett pénteken.

A cég azt közölte, hogy a június végével záródott három hónapot 600 millió svéd korona (1 svéd korona 32,59 forint) veszteséggel zárta az előző év azonos időszakában jegyzett 4,7 milliárd svéd korona nyereség után. A negyedéves bevétel éves szinten 3 százalékkal, 64,4 milliárd koronára nőtt, felülmúlva az elemzői várakozások átlagában szerepelő 63,9 milliárd koronát. A társaság kamatfizetés, adózás és értékcsökkenés levonása előtti (EBITA) eredménye 93,0 százalékkal, 7,5 milliárd svéd koronáról 500 millió svéd koronára esett.

A távközlési berendezéseket gyártó cég szerkezetátalakítási költségek nélkül számított működési eredménye 62 százalékkal 2,8 milliárd svéd koronára (271 millió dollár) csökkent az egy évvel korábbi 7,4 milliárd koronáról. A hálózati üzletág eladásai 8 százalékkal zsugorodtak a második negyedévben, az észak-amerikai eladások meredek visszaesését csak részben ellensúlyozta az indiai értékesítés erőteljes növekedése, míg a felhőalapú szoftverek és szolgáltatások területén 8 százalék volt a bevételnövekedés, részben az észak-amerikai értékesítés 10 százalékos bővülésének köszönhetően.

A vállalat arra számít, hogy több mint 9 milliárd koronás költségcsökkentési programja a következő negyedévekben már éreztetni fogja kedvező hatását. Az Ericsson februárban jelentette be, hogy mintegy 8500 fős leépítést tervez. Az Ericsson részvénye több mint 8,1 százalékos mínuszban állt a stockholmi tőzsdén pénteken 11.30 órakor – közölte a távirati iroda.