2024 május 25

Paramount – Felvárásolhatják a médiavállalatot

A Sony Pictures és az Apollo Global Management magántőkealap 26 milliárd dollárnyi készpénzes felvásárlási ajánlatot tett a Paramount Global médiavállalatra.

A The Wall Street Journal című lap megjegyzete, hogy a felajánlott összeg kiindulási tárgyalási pontnak tekinthető és nem kötelező érvényű. A lap megjegyzete, hogy az ajánlat tartalmazza a Paramount 14,6 milliárd dolláros adósságát. Amennyiben sikerül tető alá hozni az ügyletet, a Sony többségi részesedést kap a Paramountban, az Apollónak pedig kisebbségi részesedése lesz.

Az Apollo az év elején már megpróbálta egyedül megszerezni a Paramountot, de az utóbbi akkor úgy döntött, hogy inkább kizárólagos tárgyalásokat folytat a Skydance médiacéggel, amelynek alapítója és vezérigazgatója David Ellison, aki az Oracle alapítója, a milliárdos Larry Ellison fia. A Skydance-szel kötendő megállapodást számos Paramount-részvényes ellenezte és ugyanezért április végén lemondott Bob Bakish, a Paramount vezérigazgatója.

Pénteken azonban lejárt a Skydance kizárólagossága a Paramounttal folytatott tárgyalások kapcsán, így mostantól már más kérőkkel is egyeztethet. A Paramount filmstúdió olyan franchise-ok tulajdonosa, mint a Top Gun és a SpongyaBob Kockanadrág, továbbá CBS tévécsatornáké (beleértve a sport- és hírcsatornákat), az övé a Comedy Central, az MTV és a Nickelodeon, illetve streaming szolgáltatásokkal és TV-csatornákkal rendelkezik az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Indiában és Argentínában.

Képek forrása: Shutterstock