2024 június 18

MLBKT: enyhülő visszaesést jelez a BMI

Enyhülő visszaesést jelez a beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke, amely a nyolcadik hónapban 46,5 volt. A válaszadók az előző hónaphoz képest folytatódó, de mérséklődő visszaesésről számoltak be. A júliusi csökkenést követően augusztusban javuló tendenciát mutat az index, ám a BMI továbbra is 50,0 pont alatt maradt – közölte pénteken a Magyar Logisztikai, Beszerzési, Készletezési Társaság (MLBKT).

Az augusztusi BMI index magasabb a 45,9 százalékos júliusi értéknél. A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexérték a legalacsonyabb augusztusi adat, az 1995 óta mért hosszú távú átlag 52,6. Az előző három augusztus 57,4 százalékos átlagot mutatott. A BMI 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 százalék alatti értéke pedig elmozdulásra utal a recesszió felé. Az indexek többnyire emelkedtek az előző hónaphoz képest, ám egy kivételével a recessziós tartományban állnak. A foglalkoztatás indexe ismét 50 pont felett áll, azaz ebben a hónapban ismét bővülésre utal, bár az index értéke 1,1 százalékponttal csökkent.

Az új rendelések mennyisége csökkent, ám az index 1,2 százalékponttal növekedett. 1995 óta ez a második legalacsonyabb augusztusi érték. A termelési mennyiség indexe második hónapja visszaesést mutat, az augusztus havi indexérték 1,0 százalékponttal emelkedett a júliusiról. Az 50,0 pont alatti érték a termelt mennyiség csökkenését jelzi és 1995 óta ez a legalacsonyabb augusztus havi érték. A vásárolt készletek indexe emelkedett, értéke 50,0 pont alatt maradt és visszaesést mutat, és a második legalacsonyabb augusztusi érték 1995 óta. A beszerzési mennyiség indexe emelkedett júliushoz képest, az indexérték harmadik hónapja szűkülésre utal.

A mostani index alacsonyabb az elmúlt három év átlagánál, és a legalacsonyabb augusztus havi adat. A beszerzési árak augusztus havi indexe nőtt, második hónapja 50,0 pont alatt áll, 1995 óta vizsgálva a második legalacsonyabb augusztusi értéket jelenti. A késztermékkészletek indexe augusztusban alacsonyabb az előző hónaphoz képest, értéke erős szűkülésre utal, ez a legalacsonyabb e havi indexérték 1995 óta. A külpiaci mutatók zsugorodást jeleznek. Az exportindex második hónapja 50,0 pont alatt áll, az importindex szintén mérsékelt visszaesésre utal – közölte a távirati iroda.