2024 április 13

Óriási, infláció feletti hozam – tegyük ide a pénzt?

Évtizedek óta nem láthattunk ilyen rövid idő alatt akkora átrendeződést a lakossági állampapírpiacon, mint az utóbbi nagyjából évben. Egy évvel ezelőtt még magasan őrizte vezető helyét a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+), mostanra viszont az infláció feletti kamatot fizető Prémium Magyar Állampapíré (PMÁP) lett a főszerep. Utóbbi kötvény legújabb, nagyon magas kamatot fizető sorozatára valósággal rárepült a lakosság.

Győzött az infláció és a PMÁP

Már 2021-ben is emelkedésbe kapcsolt az infláció Magyarországon, akkor az éves átlagos pénzromlás 5,1 %-os volt. A PMÁP-ok az infláció felett fizetnek bizonyos kamatprémiumot. Az infláció emelkedésével így egyre magasabb hozammal kecsegtettek ezen értékpapírok. Ezzel együtt egyre vonzóbbak lettek a fix kamatozású állampapírokkal szemben. Végül tavaly a Prémium Magyar Állampapír meg is előzte a korábbi szuperállampapírt. Ezzel már viszonylag régóta az inflációkövető állampapírból tartanak a legtöbbet a magyarok.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) is ennek megfelelően lépett, január 19-től ugyanis még újabb PMÁP sorozatokat bocsátottak ki. Az új, 7 éves lejáratú PMÁP 16 %-os kamattal indul – a 14,5 %-os tavalyi éves átlagos infláció mellé 1,5 %-os kamatprémium jár.

A legnépszerűbb hazai állampapír lett a PMÁP

A 4 éves futamidejű verzió 15,25 %-ot fizet az első évben, hiszen itt a prémium mértéke 0,75 %. Mindezek évtizedek óta nem látott kamatokat jelentenek. Ráadásul ha beigazolódnak az előrejelzések és idén átlagosan még magasabb lesz az infláció, akkor jövőre még nagyobb összeget kaphatnak kézhez kamatként a PMÁP-ot tartók.

Rárepült a lakosság

A Bank360.hu összefoglalója alapján múlt héten több, mint 175 milliárd forint értékben, előtte héten pedig 156,1 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság Prémium Magyar Állampapírt. Ezek döntő része már a fenti kondíciókkal került értékesítésre. Az extrán magas kamatszint tehát jól láthatóan bevonzotta a lakosságot. Az előbbi adatok ugyanis jelentős állampapír értékesítést jelentenek.

Szépen fogyott a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) is, amelyből két hét alatt 38,8 milliárdért vettek a magyarok. Érdekesség, hogy emellett az elmúlt két hétben még mindig fogy az éves 9 %-os kamatot fizető Egyéves Magyar Állampapír (21,2 milliárd). A postákon kapható, futamidőtől függően 9 %-os vagy 9,5 %-os hozamot ígérő Kincstári Takarékjegyet (15,3 milliárd) is sokan választották. 59 millióért még MÁP+-ot is vásároltak a háztartások, ez viszont elhanyagolható mennyiség a fentiekből is következően.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!