2024 július 22

Joe Biden – Pocsék vita után mégis védik

Néhány, Joe Biden elnökhöz hű választott demokrata képviselő kedden újabb kérdéseket vetett fel 2024-es újraválasztási pályázatával kapcsolatban, és egyikük azt követelte, hogy lépjen félre, miután sokan megvédték őt a múlt heti bizonytalan vitán nyújtott teljesítménye után.

Az, hogy Joe Biden folytatja-e 2024-es elnökjelöltségi pályázatát a Donald Trump republikánus elnökjelölt elleni megakasztó vitateljesítménye után, nagyrészt az ő döntése – mondták demokraták és politikai stratégák.

Nagy a nyomás

Bidenre azonban nyomás nehezedik. Egyes adományozók arra szólították fel, hogy lépjen félre, más demokraták pedig nyíltan aggódnak amiatt, hogy nincs felkészülve arra, hogy novemberben legyőzze Trumpot.
A képviselőház 25 demokrata képviselője készül arra, hogy felszólítsa Bident a félreállásra, ha az elkövetkező napokban ingatagnak tűnik, az egyik képviselőházi demokrata tanácsadó szerint.

Egy másik képviselőházi demokrata tanácsadó azt mondta, hogy a versengő körzetekben élő mérsékelt képviselőházi demokratákat – akiket gyakran „frontvonalasoknak” neveznek – a héten kérdésekkel bombázzák a körzetükben.

Joe Biden újraválasztási kampány

A vita után készült Reuters-felmérés szerint minden harmadik demokrata úgy gondolja, hogy Bidennek be kellene fejeznie az újraválasztási kampányát.
Lloyd Doggett amerikai képviselő lett az első kongresszusi demokrata, aki kedden felszólította Bident, hogy vonuljon vissza az elnökjelöltségért folytatott küzdelemtől. Az NBC Newsnak adott interjújában elmondta, hogy reméli, más demokrata törvényhozók is követik példáját.

„Úgy tűnik, átszakadt a gát” – mondta a második tanácsadó.

Nancy Pelosi, a képviselőház korábbi elnöke az MSNBC-nek adott keddi interjújában hangsúlyozta Biden számos jogalkotási eredményét, de azt mondta, jogos a kérdés, hogy a vitán nyújtott teljesítménye csak egy éjszakai dolog volt-e, vagy szélesebb körű egészségügyi probléma. Szerinte Trumpot ugyanilyen alapos vizsgálatnak kellene alávetni.

„Szerintem jogos a kérdés: ‘Ez egy epizód vagy ez egy állapot?’. És amikor az emberek felteszik ezt a kérdést, akkor ez legitim, mindkét jelölt esetében” – mondta Pelosi.

Vita után

Közvetlenül a vita után Pelosi erőteljes támogatást mutatott. „Joe Biden döntése, hogy továbbmegy, olyan döntés, amelyet mindannyian üdvözölni fogunk, mert az előzményei és a teljesítménye miatt” – mondta akkor.

Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára kedden azt mondta, hogy Bidennek nem volt „epizódja”, csak rossz éjszakája.

Kamala Harris alelnök a CBS Newsnak adott interjújában Doggett követeléséről kérdezve azt mondta: „Nézze, Joe Biden a mi jelöltünk. Egyszer legyőztük Trumpot, és meg fogjuk verni. Pont”.

Biden, aki kedd este egy virginiai kampányrendezvényen súgógép nélkül beszélt, az alváshiányt okolta a teljesítményéért, és elmondta, hogy kampánya 38 millió dollárt gyűjtött össze a vita óta.

„Az a helyzet, hogy tudják, nem voltam túl okos. Úgy döntöttem, hogy néhányszor körbeutazom a világot, mintegy 100 időzónát érintve … a … vita előtt. Nem hallgattam a stábomra, visszatértem, és majdnem elaludtam a színpadon” – mondta. „Ez nem mentség, de egy magyarázat.”

Néhány demokrata azt javasolta, hogy Bidennek a szélesebb párt jövőjére kellene gondolnia.
„Őszintének kell lennie önmagához” – mondta Mike Quigley demokrata képviselő, egy mérsékelt illinois-i képviselő kedden a CNN-nek. „Ez az ő döntése. Csak azt szeretném, ha most felmérné, hogy ez milyen nagy hatással van nemcsak az ő versenyére, hanem az összes többi novemberi versenyre is”.

Jim Clyburn amerikai képviselő, az a demokrata, akinek gyakran tulajdonítják, hogy biztosította Biden jelölését a 2020-as elnökválasztási versenyben. Kedden az MSNBC-nek azt mondta, támogatná Kamala Harris alelnököt, hogy ő legyen a demokrata jelölt, ha Biden visszalépne.
Jared Golden Maine állambeli demokrata képviselő kedden azt jósolta, hogy Trump megnyeri a választást, akárcsak Marie Gluesenkamp Perez Washington állambeli demokrata képviselő.

BIDEN KORMÁNYZÓKKAL, KONGRESSZUSSAL TÁRGYAL

Az elnök és kampánya igyekszik növelni a támogatottságot. Biden szerdán a Fehér Házban virtuálisan és személyesen is találkozót tart a demokrata kormányzókkal, és a héten beszélni fog a törvényhozókkal – közölték a Fehér Ház tisztviselői.
Az egyik képviselőházi demokrata tanácsadó szerint a képviselők csalódottak az eddigi kapcsolatfelvétel hiánya miatt.

Doggett az NBC Newsnak elmondta, hogy megkérte a Fehér Házat, hogy személyesen beszéljen Bidennel a visszalépésre való felhívásáról, de nem kapott választ tőle.
Biden kampánya vasárnap és hétfőn nehéz telefonbeszélgetéseket folytatott fontos támogatókkal, akik megkérdőjelezték a versenyben maradásra vonatkozó terveit.

Nem adott több interjút Biden

Arra a keddi kérdésre, hogy Biden miért nem adott több médiainterjút vagy sajtótájékoztatót, miután a vitája kérdéseket vetett fel, Jean-Pierre rámutatott. A vita estéjén ellátogatott egy atlantai Waffle House-ba, majd ezt követően interakcióba lépett a támogatóival.
Biden a tervek szerint a héten interjút ad az ABC-nek, és a jövő heti NATO-csúcstalálkozón sajtótájékoztatót tervez tartani. A demokrata párti Hill-i tanácsadó szerint sok múlik az ABC-interjún, a törvényhozók azt akarják látni, hogy Biden képes-e kezelni a gyors kérdéseket, és nem csak a megrendezett kampánymegjelenéseket.

Eközben Biden kampánya közölte, hogy ő és demokrata szövetségesei 264 millió dollárt gyűjtöttek a második negyedévben, ebből 127 millió dollárt júniusban, és rekordösszegű „alulról jövő” adománygyűjtést értek el Biden vitájának napján.