2024 július 14

Rekord magasan hiteleznek használt lakásokat

A Magyar Nemzeti Bank ma publikált a lakossági lakáshitelezésről szóló adatai szerint májusban a bankok 129,5 milliárd forint értékű lakáscélú hitelt hagytak jóvá. Ebből 102 milliárd forintot ítéltek meg használtlakás vásárlásra, 11,4 milliárdot új lakás vásárlásra, 8,2 milliárdot építésre és bővítésre, 4 milliárdot felújításra, a maradékot pedig egyéb célra.

„Április után májusban is rekordot döntött, és megugrotta a 100 milliárdos álomhatárt a használt lakások vásárlásra megítélt hitelek értéke. A használtlakás piac tehát ismét pörög, de az új lakások építésére nyújtott hiteleké még mindig csak töredéke a 2022-es havi értékeknek, az építési piac felfutására tehát még várni kell” – mondja Juhász Attila, az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának elnöke.   

Ugyancsak messze elmarad a korábbi 13 milliárdos havi rekordtól a felújításra adott hitelek 4 milliárdos májusi összege, de ez érthető, mivel a lakosság nem elhanyagolható része kivárt a fejlesztésekkel a hétfőn indult otthonfelújítási támogatásig. Juhász Attila úgy véli, hiba nagy az érdeklődés a bankok MFB pontjain, a támogatott hitelekről szóló szerződések aláírásáig és a támogatás folyósításáig még rögös út vezet.

Az Újház hálózat pályázati tanácsadására eddig beregisztrált közel 3000 pályázó regisztrációs kérdőívei és a lefolytatott konzultációk alapján a júliusban és augusztusban aláírt hitelszerződésekből szeptemberig kevés jut el abba a fázisba, hogy a kivitelezés is megkezdődjön. „Szeptembertől beindulhat a szerződési nagyüzem, azután néhány hónapon keresztül ebben a hitel szegmensben is megdőlhetnek a korábbi rekordok, és talpra állhatnak az építőipari kisvállalkozások” – mondja Juhász Attila.