2024 július 14

A Világbank Ukrajnát a felső közepes jövedelmű országok közé sorolta

A Világbank a 2024-es pénzügyi évre vonatkozó jövedelmi rangsora szerint Ukrajnát a felső közepes jövedelmű országok közé sorolta. Derült ki a szervezet közleményéből, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál ismertetett kedden.

Ukrajnában az egy főre eső nemzeti jövedelmet a Világbank 5070 dollárra becsüli fejenként. Korábban ez a szám 4270 dollár volt. A Világbank a világ gazdaságait négy jövedelmi csoportba sorolja: alacsony, alsó közepes, felső közepes és magas jövedelműek. A besorolásokat minden év július 1-jén frissítik. Figyelembe véve az előző naptári évben az egy főre jutó bruttó nemzeti jövedelmet (GNI).

A Világbank jövedelemosztályozásának célja, hogy tükrözze az adott ország fejlettségi szintjét. Az egy főre jutó GNI-re támaszkodva, mint a gazdasági potenciál széles körben elérhető mutatójára. Magyarázta a hírportál. Ukrajna felminősítése a gazdasági növekedés 2023-as fellendülésének köszönhető. Amikor is a reál GDP 5,3 százalékkal nőtt a 2022-es 28,8 százalékos visszaesés után. Valamint a népesség csökkenésének, amely több mint 15 százalékkal fogyott az Oroszország által 2022 elején indított háború kezdete óta. A reál GDP 2024 első negyedévében 6,5 százalékkal nőtt a tavalyi első negyedévhez képest Ukrajnában.

Az ukrán hírportál kitért arra, hogy ezzel egy időben Oroszország a magas jövedelmű országok kategóriájába került. Ennek oka a katonai tevékenység jelentős növekedése, a kereskedelem 6,8 százalékos, a pénzügyi szektor 8,7 százalékos és az építőipar 6,6 százalékos élénkülése. Ezek a tényezők mind a reál (3,6 százalék), mind a nominális (10,9 százalék) GDP növekedéséhez vezettek.

Képek forrása: Shutterstock