Rendkívüli Hírek:

2024 február 21

Észak-Korea jelentősen növelte gazdasági és kereskedelmi kapcsolatait Oroszországgal

A globálisan elszigetelt Észak-Korea jelentősen növelte kereskedelmi fogalmát és kiterjesztette a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatait Oroszországgal. Közölte a dpa német hírügynökség egy ENSZ-jelentésre hivatkozva.

„A 2023-as évben mért kereskedelmi forgalom jelentősen meghaladta a 2022-es év forgalmát. Ami kiegészül számos külföldi vásárlói tétel újbóli megjelenésével, amelyek egy része luxuscikknek minősülhet”. Derült ki az ENSZ szakértők által készített bizalmas jelentéséből. Luxustermékek exportja elvileg tilos Észak-Koreába, és az ország kereskedelme a koronavírus miatti lezárások alatt szinte teljesen leállt.

A jelentés szerint viszont 2023 szeptemberében az import 1,4 milliárd dollárral (505 milliárd forint) nőtt. Ami jelentős növekedést mutat a 2022-es 991 millió dollár (357,7 milliárd forint) egész éves összeghez képest, valamint a nyugati luxusimport volumene is emelkedett. A jelentésből az is kiderül, hogy Phenjan legjelentősebb kereskedelmi partnere továbbra is Kína.

A jelentés szerint Kim Dzsongün észak-koreai vezető és a magasrangú tisztviselők is nyugati luxusautókat használnak. A nyugati luxusmárkák divattermékeinek használata is megemelkedett a kommunista vezetés körében. A szankciókkal sújtott termékeken kívül 28 millió dollár (10 milliárd forint) értékben kereskedett Oroszország és Észak-Korea. Amely magába foglalja a Moszkvának szállított fegyvereket is. Szerepel a jelentésben.

Kim Dzsongün és Vlagyimir Putyin orosz elnök még tavaly októberben tartott megbeszélést Oroszországban a két ország közötti „minden területre kiterjedő” együttműködés kiterjesztéséről, ami után érzékelhetően megnövekedett a felek közti kooperáció.

Észak-Korea jelentősen növelte gazdasági és kereskedelmi kapcsolatait Oroszországgal

Az ENSZ jelentés egy „magasrangú állami tisztviselőre” és „lehetséges bizonyítékokra” hivatkozva igazolja a szállítmányok meglétét. Ugyanakkor a szakértők hangsúlyozták, hogy nem tudják megerősíteni, pontosan miből állhatott a szállítmány. Nukleáris fegyverkezése miatt Észak-Koreát számtalanszor sújtotta már szankciókkal az ENSZ, a világszervezet idén két jelentést is tervez közölni Phenjanról. A dpa által idézett első jelentést még a múlt héten továbbították az ENSZ Biztonsági Tanácsának.

Borítókép forrása: Shutterstock