2023 szeptember 21

Elkezdődött a cukorrépa-feldolgozási kampány

A mészkemence begyújtásával megkezdődött a 130. cukorrépa-feldolgozási kampány a Magyar Cukor Zrt. cukorgyárában Kaposváron.

Kovács Gergely, a cég kereskedelmi és marketingigazgatója az eseményen elmondta, a cukorrépa szedése szeptember 9-én kezdődik. A feldolgozási időszak az év 38. hetében indul.  120-125 napon át tart, a munkát 241 állandó és 50-55 ideiglenes dolgozó végzi. „Erős kampányra, mintegy 900 ezer tonna cukorrépa feldolgozására készülünk” – jelentette ki. Kiemelte, hogy az egyetlen magyarországi cukorgyár partnerei a tavalyinál 60 százalékkal nagyobb területen, 13 651 hektáron vetettek cukorrépát. A gyár ellátásához, a kedvező időjárásnak köszönhetően a termés döntő része átlagos, vagy jó minősítésű. A mennyisége meghaladja a 60 tonnát hektáronként.

Pályázati forrásból

Kovács Gergely szólt arról, hogy a kaposvári gyárban folyamatban van az a tavaly indult. 4,8 milliárd forint értékű, fele részben pályázati forrásból finanszírozott modernizációs projekt. Enek részeként megújulnak a bepárló, a szaturációs és centrifuga állomások, cukorhűtőt és új porcukor csomagoló gépet vásárolnak. A társaság korábban azt közölte, a fejlesztéstől a fajlagos energiafelhasználás és a feldolgozásnál keletkező veszteségek csökkentését várja. A kereskedelmi és marketingigazgató kitért arra is, hogy sikeres a Magyar Cukor Zrt. kiegészítő anyagi támogatásával a preciziós fejlesztések megvalósítására 2021-ben kiírt pályázat. Mert a termelők több nagy értékű betakarítógép és cukorrépa vetőgép beszerzését indították el.

Eddig 10 betakarító- és 20 vetőgép támogatására érkezett igény 3,2 milliárd forint értékben – jegyezte meg. Hozzátette, hogy a cukorgyártás és cukorrépa termesztés műszaki hátterét hosszú távon megalapozó program folytatódni fog – ismertette a távirati iroda.

Hősök temploma

Szita Károly Kaposvár polgármestere közölte, az idén várossá nyilvánításának 150. évfordulóját ünneplő somogyi vármegyeszékhely sokat köszönhet a cukorgyárnak. A cég révén épült ki a körülötte lévő városrész. Felépült  a hősök temploma. Létrejött  a Rákóczi sportklub, a cégnél termelt biogázt felhasználva közlekednek a helyi járatú autóbuszok. Ellátják el energiával a Virágfürdőt – sorolta. A településvezető hangsúlyozta: a cukorgyárat óvják. És nem csak a tradíció miatt. Hanem azért is, mert büszkék rá, hogy ez a magyarországi cukorgyártás fellegvára, amely Kaposváron működik. Működőképessége megőrzéséért a gyárat folyamatosan fejlesztették és fejlesztik, ehhez a magyar kormány is hozzájárult – jegyezte meg.