2024 június 14

Forint – brutális erő, 300-as eurót hoz a nyár?

A májusi hónap eleinte leginkább stagnálást, majd pedig erősödést hozott a forint számára a főbb devizákkal szemben. A hónap közepén azonban elindult egy gyengülési hullám, ami egészen 379-ig vitte az EUR/HUF keresztárfolyamot. Azóta viszont újból izmosodik a forint, holott már a jegybanki kamatcsökkentés is elkezdődött. Jövő héten csütörtökön érkezik az inflációs adat, ami sok mindent meghatározhat.

Forint – tartja erejét

A korábbi elemzői megszólalások alapján is egyértelmű, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikája nagyon jelentős hatást gyakorolhat a magyar fizetőeszköz piaci megítélésére. Már csak abból is látszik ez, hogy milyen számottevő erősödést mutatott be a forint tavaly október közepe óta, amikor is a pénzpiaci stabilitás érdekében 18%-ra növelte a jegybank az irányadó rátát. Egyéb eszközök bevezetése mellett ezzel sikerült akkor megnövelni a forintba vetett befektetői bizalmat.

Május 23-án éppen ebben az eszközben következett be változás. A korábbi sejtéseknek megfelelően megkezdődött az MNB kamatcsökkentési ciklusa, 100 bázisponttal 17 %-ra csökkentették az irányadó rátát. Matolcsy György jegybankelnök úgy fogalmazott, hogy ezzel elkezdődött a monetáris politika normalizációja. Fontos tudni ugyanakkor, hogy továbbra is Magyarországon a messze legmagasabb a kamatszint a régióban. A döntés körüli napokban mégis gyengült a forint, ekkor rugaszkodott el 380 közelébe az euróárfolyam.

Jön a fontos adat

Később azonban megnyugodtak a kedélyek. Olyannyira, hogy ma 370 alatt is járt az EUR/HUF keresztárfolyam, lényegében az MNB monetáris lazítása nem okozott tehát egyelőre tartós forintesést. A jegybanki politikát alapjaiban határozza meg az infláció alakulása, és éppen erről kapunk adatot csütörtökön. Aznap reggel közli ugyanis a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a májusi inflációs adatot. A kérdés, hogy milyen ütemben csökkent a pénzromlás év/év alapú mértéke hazánkban, a választól az MNB kamatcsökkentései (és így akár a forint árfolyama) is függhetnek. Mint ismert, a kormány és a jegybank célja is az, hogy év végére egy számjegyű legyen az infláció. Ettől még kifejezetten messze vagyunk, ugyanakkor Virág Barnabás alelnök is az év második felében számít az infláció gyorsuló ütemű csökkenésére.

Matolcsy György és Virág Barnabás tájékoztatója a legutóbbi kamatdöntő ülés után

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!