2024 április 24

Forint – történelmi döntés, 400-as euró érkezik?

Ma tartotta kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. Az alapkamat helyben maradt 13 %-on, de most nem is ez a legfontosabb. Megkezdődött a kamatcsökkentési ciklus, amit Matolcsy György, az MNB elnöke jelentett be. A jegybankelnök több fontos megjegyzést is tett a jövőre nézve, a forint mozgását is érdemes figyelni.

Döntöttek – csökkentettek

Ahogyan hétvégi cikkünkben is utaltunk rá, nem volt biztosan előre látható a mai döntés eredménye. A Portfolio.hu által előzetesen megkérdezett szakértők közül ugyanis volt, aki arra számított, hogy nem, vagy csak kisebb mértékben kezdődik meg a kamatcsökkentés. Végül 100 bázisponttal 17 %-ra csökken az irányadónak számító egynapos betéti tender kamatszintje. Ezzel elfelejthetjük az október közepe óta érvényben lévő 18 %-os irányadó rátát. Ebből az alkalomból némileg meglepő módon Matolcsy György jegybankelnök és Virág Barnabás alelnök együtt tartott tájékoztatót.

A jegybankelnök szerint továbbra is az infláció elleni küzdelem a legfontosabb. Visszautalt Matolcsy az október közepi döntésre is, amikor a forint zuhanása közepette lépett a jegybank a 18 %-os ráta bevezetésével. Szerinte a pénzügyi instabilitási kockázatból nagy baj lett volna, ha nem lépnek közbe. Utalt a forint erősödésére is, ami nagyobb mozgásteret adott a monetáris és fiskális politikának. Az MNB elnöke kiemelte, hogy a jegybank és a kormány csak együtt nyerhet, ugyanakkor javasolta az ársapkák mielőbbi kivezetését.

Matolcsy György és Virág Barnabás tájékoztatója

Virág Barnabás alelnök a tájékoztatón kijelentette: a 13 %-os alapkamat csökkentése nincs, és még jó ideig nem is lesz napirenden. Gyorsulhat az infláció csökkenése Virág szerint, és tovább javulhat a folyó fizetési mérleg egyenlege is. A monetáris politika további irányáról megtudtuk, hogy a javuló kockázati megítélés fennmaradása esetén folytatódhat a kamatcsökkentés.

Forint – nincs óriási mozgás

A forint árfolyama nem meglepő módon ingadozott az utóbbi napokban a fontos döntés előtt. A kamatcsökkentés bejelentése után azonban sem nagyon komoly erősödés, sem nagyon komoly gyengülés nem kezdődött. Késő délután 375 és 376 között ingadozott az EUR/HUF keresztárfolyam, ami nincs messze az előző napi záróértékektől. Vélhetően érdemes lesz a további napokban is figyelni, hogy végül milyen árfolyammal megy tovább a forint a monetáris politikai lépés után. Néhány hét múlva viszont újból izgulhatunk – nem tudni ugyanis továbbra sem előre, hogy a következő, júniusi kamatdöntő ülés mit hoz majd.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!