Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 24

Forint – erő májusban, mi jön nyáron?

A mai nappal hivatalosan is „elkezdődött a nyár”, az első júniusi kereskedési napot érdemes arra fordítani, hogy visszatekintsünk a forint májusi teljesítményére.

Vegyesen alakultak a májusi kereskedési napok a forint számára. Az euróval szemben hullámzó mozgást láthattunk a múlt hónapban, azonban összességében többnyire inkább a forint erősödése volt a jellemző.

Így alakult a május a forint számára:

Május elsején, egy hétfői ünnepnapon 373 forinton nyitotta az új hónapot az EUR/HUF. A devizapiacok ünnepnapokon is nyitva vannak, ekkor azonban általában egy szűkebb sávban, kisebb mozgásokat láthatunk. Így történt ez május első napján is.

2 napnyi gyengülést követően ismét erőre kapott a forint és egészen május 16-ig fölényben tudott maradni. Május 16-ára, keddre 2022 áprilisa óta nem látott szintekre tért vissza a grafikon. Ekkor kellett volna rohanni a pénzváltókba, hiszen a tőzsdéken 368 forintot kellett adni egy euróért.

Ezt követően erőre kapott az euró, május 19-én, pénteken reggel 7 órakor közel 379 forintért vehettünk volna eurót a devizapiacokon. Majd május utolsó kereskedési napjait jellemzően erősödéssel töltötte a forint az euróval szemben. Jelenleg az euró árfolyam stabilan 370-371 forint környékén áll.

forint euró grafikon

Az OTP Bank elemzője az EUR/HUF kapcsán elmondta, hogy „a kamatelőny erős fegyver a gyengülés ellen, így az egy-két napos profitkivétek után stabil erősödési hullámokat láthatunk. Alul a 367,2 számít erős támasznak, alatta új mélypont esetén óvatosnak érdemes lenni, mert heves emelkedések is beleférhetnek már a mozgásba. Felfele a 390,6-tól kezdve találunk erős ellenállásokat, sokkal többre nem számolhatunk.”

forint erősödés
(www.shutterstock.com)

Forrás: OTP Global Markets

Borítókép forrása: www.shutterstock.com

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!