2024 július 16

Dollár – 359-ig szabad az út?

Régen volt ilyen erős a dollár, köszönhetően a nemzetközi hangulatnak, illetve a forint gyengeségének is.

Izgalmak nemzetközi szinten

Rengeteg minden történt az elmúlt napokban a tőzsdéken, néhány dolog pedig a dollárnak kedvezett.

Az amerikai adósságplafon szenvedés majdnem véget ért, így a világgazdaság helyzete ismét a figyelem középpontjába került. A kép ellentétes kamatokat mutat, amelyek a dollár erősödését emelkedését eredményezik.

A kínai gyári tevékenység e havi mélyülő zsugorodása még inkább kétségessé teszi a világ második legnagyobb gazdaságának dübörgő fellendülését, míg Európában némi inflációs enyhülés tapasztalható, mivel a francia és német májusi adatok tükrözik a hét elején látott meglepő spanyol inflációs visszaesést.
Kína hivatalos feldolgozóipari beszerzési menedzserindexe váratlanul 48,8-ra csökkent az áprilisi 49,2-ről, ezzel a bővülés a zsugorodástól elválasztó 50 pontos határ alatt maradt.

A jüan, amely május eleji csúcsához képest több mint 3%-kal csökkent, az év legalacsonyabb szintjére süllyedt a dollárral szemben, mivel a befektetők a kínai központi bank további hitelkönnyítéseinek lehetőségét fontolgatták.

Jöhet az emelés

Mivel a Federal Reserve tisztviselői egyre inkább szigorító jelzéseket tettek, és a Kongresszus a héten végre rábólintott az adósságplafon két évre történő felemelésére, a dollár visszanyerte rég elfelejtett momentumát.

Loretta Mester, a clevelandi Fed elnöke a Financial Times szerdai számában azt mondta, hogy nem lát „kényszerítő okot” arra, hogy a jegybank a jövő hónapban szüneteltesse kamatemelési sorozatát. Ez felbátorította a határidős piacokat, amelyek most 65%-os esélyt látnak arra, hogy két hét múlva újabb negyed százalékpontos emelés következik.

A dollárindex március közepe óta a legmagasabb szintre emelkedett, az európai inflációs hírek és a kínai keresletről alkotott kép pedig az eurót is két hónapja a legalacsonyabb szintre taszította.

Forint és dollár

A forint-dollár párharcot jelenleg a dollár nyeri és az OTP elemzője szerint ez akár így is maradhat.

„Korrekciós fázis jellemzi már a párt, amiből természetesen jöhet még csökkenő hullám, de ezek mértéke és meredeksége már nem a régi. Amint a momentum érték (RSI) magas értékeket vesz fel, újra a forint vételi oldal keresése jöhet számításba. A 343 eleve erős támasznak számított, így lefele korlátos a mozgástér. Újra forint vételt a 359 feletti tartományban érdemesebb keresni.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Forrás: OTP elemzések, reuters

Képek forrása: shutterstock