2024 július 19

Vajon ezt tudtad az online vásárlásról?

Kiemelik, hogy egy uniós felmérés szerint tíz év alatt kétszeresére duzzadt az Európai Unióban az internetes vásárlások aránya, és 2014-ben már a megkérdezett uniós fogyasztók fele vásárolt online.

A lakosság 44 százaléka viszont még mindig nem tudja, hogy 14 napon belül meggondolhatja magát, miközben az elmúlt egy évben közel egyharmaduk tapasztalt valamilyen problémát, amikor webáruházból rendelt.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Közölték, hogy Magyarországon a 31 százalékos európai uniós átlagot meghaladóan 38 százalékos az online vásárlással összefüggő problémás ügyek száma. Az esetek megoldását segíti a Budapesti Békéltető Testület, amelynek eljárása eredményeként az ügyek közel 40 százalékában egyezségre jutnak a felek. A fogyasztónak így nem kell perre mennie, a bírósági út helyett békésen tudja rendezni a vitát a céggel.

Ha pedig egy másik tagállami webáruházzal támadt vita, egyedül a testület dönti azt el ingyenesen és gyorsan, előtte persze törekszik az egyezség létrehozására. Mindezt már anélkül, hogy a panaszosnak számítógépe mellől fel kellene állnia: a kérelem online is benyújtható a www.bekeltet.hu internetes weboldalon – írták. A szervezet díjmentesen nyújt jogi tanácsot a fogyasztói jogokról, kötelezettségekről, legyen szó akár garanciáról, számlatartozásról, egy rosszul sikerült utazásról, vagy tönkrement műszaki cikkről.