2024 július 14

USA – Betiltották a Kaspersky-szoftverek értékesítését

Az amerikai kereskedelmi minisztérium betiltja a Kaspersky Lab Inc.-nek, az orosz víruskereső szoftvereket gyártó Kaspersky Egyesült Államokban bejegyzett leányvállalatának, hogy értékesítse szoftvereit az Egyesült Államok területén.

Az intézkedés július 20-án lép életbe és szeptember 29-étől tilos a cégnek új biztonsági frissítéseket kiadnia korábbi ügyfeleinek. A minisztérium szerint a hosszas vizsgálat alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a Kaspersky további tevékenysége az Egyesült Államokban nemzetbiztonsági kockázatot jelent, tekintettel az orosz kormány támadó kiberképességeire, valamint arra a képességére, hogy befolyásolja vagy irányítsa a Kaspersky műveleteit. A minisztérium azt javasolja a Kaspersky szoftvert használó magánszemélyeknek és vállalatokat, hogy válasszanak új céget, hogy elejét vegyék személyes vagy más érzékeny adatok kiszivárgásának kiberbiztonsági lefedettség esetleges hiánya miatt. A meglévő Kaspersky-termékeket és -szolgáltatásokat továbbra is használó vállalatokat és magánszemélyeket nem sújtja semmilyen szankció, de vállalniuk kell az így keletkező kockázatokat – áll az amerikai minisztériumi közleményben. Gina Raimondo kereskedelmi miniszter az üggyel kapcsolatban hangsúlyozta:

Oroszország újra és újra megmutatta, hogy megvan a képessége és szándéka arra, hogy kihasználják az orosz vállalatokat, például a Kaspersky Labot, hogy érzékeny amerikai információkat gyűjtsenek, ezért továbbra is minden rendelkezésre álló eszközt felhasználnak az Egyesült Államok nemzetbiztonságának védelme érdekében.

A tilalomra reagálva a Kaspersky szóvivője azt mondta, hogy a vállalat szerint az amerikai kereskedelmi minisztérium a jelenlegi geopolitikai légkör és elméleti aggályok alapján hozta meg döntését, nem pedig a Kaspersky termékeinek és szolgáltatásainak átfogó értékelése alapján. Hozzátette: a társaság minden jogi lehetőséget fölhasznál arra, hogy fenntarthassa működését és kapcsolatait – írja a távirati iroda.