2024 április 24

Alphabet – Izzik az AI-piac, a két óriás felveszi a harcot?

A Google bejelentette, hogy a vállalkozásoknak kínált mesterséges intelligencia eszközeinek egy részét a vállalat „Gemini” mesterséges intelligencia modelljei fogják működtetni. Ezek alacsonyabb árú csomagban lesznek elérhetőek, mivel a Microsoft által támogatott OpenAI-val kívánják felvenni a versenyt.

Vajon bevállik az árcsökkentés?

Az Alphabet (GOOGL.O) tavaly augusztusban mutatta be a „Duet AI in Workspace” nevű mesterséges intelligencia asszisztenseket. Amelyek többek között a Google Docs-ban tudnak írni, a Gmailben e-maileket szerkeszteni és a Google Slides-ban egyéni látványterveket készíteni. Mindezt összesen havi 30 dolláros felhasználónkénti áron. A „Duet AI in Workspace” átnevezésre kerül „Gemini for Google Workspace”-re. Mostantól 20 és 30 dollár között lesz elérhető, a rendelkezésre álló funkcióktól függően, a Google Workspace előfizetésén felül.

Nem véletlenül lett felkapott az AI-piac

Az OpenAI a GPT-4 AI-modellt és a DALL-E képgeneráló eszközt tartalmazó csomagot magánszemélyeknek havi 20 dolláros, vállalatoknak pedig havi 25 dolláros áron értékesíti. A vállalatok igyekeznek minél több, a generatív AI-on alapuló szolgáltatásokat kínálni, amelyet széles körben áttörő technológiának tekintenek. Milliárdokat vonzó befektetésekkel és az ügyfelek érdeklődésével az automatizálási feladatok és emberhez hasonló válaszok létrehozása miatt az egyik legizgalmasabb piacnak számít manapság – szögezi a Reuters hírügynökség.

Tömérdeknyi újítás

Ékes példaként hozhatjuk fel a Microsoftot (MSFT.O), aki a ChatGPT-gyártó OpenAI-ba való befektetése révén korai előnyre tett szert azáltal, hogy gyorsan bevezette a genAI képességeket termékei széles skáláján. Például a vállalati produktivitási szoftvereiben. A Google közölte, hogy az egyéni felhasználók mostantól hozzáférhetnek a Geminihez személyes Gmail, Dokumentumok, Diák, Táblázatok és Meet alkalmazásokban, ha előfizetnek a Google One AI Premium szolgáltatásra, amely további tárhelyet és funkciókat kínál a Gmailben, a Drive-ban és a Fotókban. A Google Workspace felhasználók számára egy önálló csevegési élmény is elérhető lesz „Chat with Gemini” néven. Természetesen ezek a beszélgetések nem lesznek felhasználva reklámcélokra.

Borítókép forrása: Shutterstock