2024 május 23

Szorosabb együttműködés az Eximbank és a Világbank között

Az EXIM az első olyan nemzetközi pénzügyi intézmény Kelet-Közép-Európában, amely ezzel az aláírással csatlakozott az IFC Master Cooperation Agreementhez (MCA), azaz együttműködési keretmegállapodásához. A megállapodás tovább szélesíti azokat az eszközöket, melyek a magyar kkv-exportőröket a Világbank és az Eximbank közös finanszírozásával megvalósuló projektek piacára segítik.

IFC Master Cooperation Agreement

Az MCA-t a világ 20 vezető és feltörekvő gazdaságát tömörítő G20-csoport kérésére hozták létre az IFC és a társországok 2009-ben, a vállalati hitelezésben bekövetkezett finanszírozási visszaesés megszüntetése érdekében.

A tájékoztatás szerint az egyezmény lényege, hogy egységesítse és egyszerűsítse a két szervezet által együttesen finanszírozott projektek előkészítési folyamatát, mely így időben és forrásokban is megtakarítást jelent mind a hitelek nyújtói, mind a hitelek felvevői számára. Magyarország emellett jelentős többlettudáshoz, piaci ismerethez és pénzügyi innovációhoz juthat az IFC-vel közösen lebonyolított ügyletek tapasztalatai alapján.

A közlemény idézi Nátrán Rolandot, az Eximbank vezérigazgatóját, aki elmondta: a megállapodás újabb lehetőségeket nyithat a hazai kkv-k számára is, hogy bekapcsolódjanak sikeres nemzetközi projektek megvalósításába, és eljussanak új piacokra is.

500 millió dollár fejlesztésre

Az IFC eddig több mint 4,4 milliárd dollár hitelt helyezett ki az MCA keretében, mely forrás 50 százalékát az egyezmény társintézményei nyújtották. Magyarország 1985-ben csatlakozott az IFC-hez. Az elmúlt 29 évben az IFC több mint 438 millió dollár értékben fektetett be magyarországi vállalati projektekbe és 70 millió dollár tőkét mozgatott meg kereskedelmi bankokon keresztül a magyar vállalati szektor fejlesztése érdekében.

Idén márciusban az EXIM az IFC-vel közösen létrehozott egy együttműködési alapot, melynek keretében a magyar fél 20 millió dollár forrással járult hozzá a globális fejlesztési kihívások leküzdéséhez Ázsiában, a Közel-Keleten, Észak-Afrikában és a Balkán térségében. Az IFC-vel történő együttműködés bővítésének célja tehát, hogy egy szélesedő gazdaságpolitikai eszközrendszer révén Magyarország és a hazai kkv-szektor hatékonyan kapcsolódhasson be a nemzetközi fejlesztési lehetőségekbe – olvasható a közleményben.