2024 június 17

7:2 arányban döntöttek a kamatvágásról

A tanács szerint az ország kockázati megítélésének javulása tette lehetővé az alapkamat óvatos csökkentését – olvasható a jegyzőkönyvben, de hozzáfűzték, hogy a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság óvatos monetáris politikát indokol.

Az előrejelzési horizonton árstabilitás várható

Május 27-én tartott kamatdöntő ülésén az elemzői várakozásoknak megfelelően újabb történelmi mélypontra, 0,10 százalékponttal 2,4 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. Az MNB 2012 augusztusában kezdett bele monetáris enyhítési ciklusába, akkor a jegybanki alapkamat 7 százalékon állt. A következő kamatdöntő ülését június 24-én tartja a monetáris tanács.

alapkamat

Az ülésen a tanács több tagja kiemelte, hogy a beérkezett inflációs adatok a további, óvatos kamatcsökkentés irányába mutatnak. Egy tanácstag a vártnál kedvezőbb reálgazdasági adatokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy mindez a jövőbeli kamatpolitika kapcsán kérdéseket vethet fel, azonban az eddig beérkező adatok még nem utalnak inflációs nyomásra, csupán a dezinflációs hatás mérséklődésére. A tanács másik tagja szerint Magyarországon az előrejelzési horizonton árstabilitás várható, deflációs veszélyről pedig nem lehet beszélni, mivel az az árszínvonal tartós mérséklődését jelenti a termékek és szolgáltatások széles körében.

Folytatódott a gazdaság bővülése

A jegyzőkönyv szerint az előző kamatdöntés óta beérkezett adatok alapján tovább folytatódott a gazdaság bővülése, amit az első negyedéves előzetes GDP-adat, valamint az ipari teljesítményre, kiskereskedelmi forgalomra és az építőipari teljesítményre vonatkozó havi adatok is tükröznek.

mnb 130221A következő negyedévekben a gazdasági növekedés további fokozatos élénkülése várható, mely a korábbiaknál kiegyensúlyozottabb szerkezetben valósulhat meg, és nagyobb súlyt kaphat benne a belső kereslet erősödése. Az EU-forrásokat felhasználó állami beruházások, illetve a jegybank növekedési hitelprogramja következtében növekvő vállalati beruházások mellett a háztartások fogyasztásának élénkülése fokozatos lehet.

Egy másik döntéshozó úgy ítélte meg, hogy a beruházások további bővüléséhez a megrendelés állomány növekedésére lenne szükség, mivel ennek hiányában az alacsony hitelkamatok nem képesek érdemben ösztönözni a hitelkeresletet. A reáljövedelmek bővülését részben ellensúlyozza a válság előtt felhalmozott adósságok leépítése és a szigorú hitelezési feltételek lassú oldódása. A márciusi munkaerő-piaci adatok alapján a munkaerő-piaci kereslet emelkedett, a munkanélküliség csökkent, ami előretekintve a munkaerőpiac feszesebbé válására utalhat.

Támogató volt a befektetői hangulat

A tanács szerint a nemzetközi befektetői hangulat az elmúlt időszakban támogatóan alakult, ugyanakkor a folytatódó ukrán-orosz konfliktus következtében annak alakulását bizonytalanság övezi. Eközben a hazai kockázati felárak összességében csökkentek, a forint árfolyama fokozatosan erősödött. Magyarország sérülékenységét csökkenti a tartósan magas külső finanszírozási képesség, és az ennek nyomán csökkenő külső adósságállomány.

A hazai kockázati megítélés javulásához az MNB önfinanszírozási koncepció bejelentése is hozzájárulhatott. Egy tanácstag véleménye szerint a további kamatcsökkentés a korábbiaknál erősebben növelné a kockázatokat, ellenben az alapkamat változatlan szinten tartása hosszabb távon tenné lehetővé a laza monetáris kondíciók fenntartását.

A júniusi inflációs jelentés alapján döntenek a folytatásról

A monetáris tanács megítélése szerint a magyar gazdaságot továbbra is kihasználatlan kapacitások jellemzik, és az inflációs nyomás tartósan mérsékelt maradhat. A negatív kibocsátási rés a monetáris politika horizontján fokozatosan záródik, azonban az árstabilitás középtávú elérése a monetáris lazítás irányába mutat. Magyarország kockázati megítélésének javulása mellett volt lehetőség az alapkamat óvatos csökkentésére.

A monetáris tanács közleményében jelezte, hogy a kamatcsökkentési ciklus folytatásának szükségességéről és lehetőségéről a makrogazdasági kilátások és a kockázati megítélés alakulásának átfogó értékelése alapján, a júniusi inflációs jelentés alappályájának és kockázati forgatókönyveinek ismeretében fog dönteni.