Rendkívüli Hírek:

2023 június 03

Optimista londoni jóslat Magyarországról

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics európai feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzőstábja a ház havi helyzetértékelését ismertetve kimutatta, hogy a régió tőzsdei árfolyamai az utóbbi egy hónapban – helyi valutaértéken számolva – átlagosan 5 százalékkal emelkedtek. A ház elemzői kiemelték ugyanakkor azt is, hogy ennek fő hajtóereje az orosz részvényárfolyamok 7 százalékos erősödése volt. Ebben elsősorban a keményebb nyugati szankciókkal kapcsolatos piaci félelmek enyhülése tükröződik, és a részvényindexek csak az év korábbi szakaszában tapasztalt veszteségeket hozták be.

Van ok a viszonylagos derűlátásra

Ráadásul a felzárkózó európai gazdaságok részvénypiacai az év eddigi időszakában gyengébben teljesítettek, mint más feltörekvő régiók, illetve a fejlett ipari térség tőzsdéi – hangsúlyozták a Capital Economics londoni elemzői. A ház szerint azonban előretekintve több ok is van a „viszonylagos derűlátásra” a közép-európai – a magyar, a cseh és a lengyel – részvény- és devizapiaci teljesítményekkel kapcsolatban.

Erősödhet a forint, emelkedhet a BUX

A cég előrejelzése szerint a forint 2014 végére 300 forint/euróig, 2015 végére 295 forint/euróig erősödik. A Capital Economics londoni elemzőinek várakozása szerint a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX a jövő év végére 19 500 pontig emelkedhet.

E három gazdaság növekedési kilátásai javulnak, és – Magyarország kivételével – a mindenkori 12 havi visszatekintésű tőzsdei árfolyam-nyereség ráták, valamint a helyi valuták effektív reálárfolyamai hosszú távú átlagaik alatt járnak. Emellett a folyómérleg-egyenlegek hiánya csekély, illetve Magyarország esetében az egyenleg többletet mutat. Ez utóbbi két tényező a Capital Economics szerint várhatóan támogatást nyújt a térségi valutáknak, és ennek alapján a ház e valuták erősödésével számol az euróhoz képest.

Legfeljebb stagnálhat Oroszország

Az orosz gazdaság kilátásai ezzel szemben „komorak”, mivel az újabb orosz-ukrán „földgázháború” teremtette bizonytalanság és az ukrajnai válság általánosságban is terheli a befektetői hangulatot. Emiatt a Capital Economics elemzői azzal számolnak, hogy az idei év végéig az orosz részvényárfolyamok ismét lefelé indulnak és a rubel is gyengülni fog.

Tovább gyengül a rubel

A ház prognózisa szerint a rubel az orosz jegybank által használt dollár-euró árfolyamkosárhoz mérve 2014 végéig 44,50-re, 2015 végéig 45,50-re gyengül a 40 rubel körüli jelenlegi szintekről.

A cég szerint ebben a környezetben az orosz hazai össztermék (GDP) az idén legfeljebb stagnálni fog.

Más nagy londoni házak az orosz gazdaság idei egész évi recesszióját sem zárják ki. A Moody’s Investors Service – a világ legnagyobb hitelminősítő és gazdaságelemző csoportja – Londonban ismertetett legutóbbi felülvizsgált előrejelzésében azt jósolta, hogy az orosz GDP-érték az idén 1 százalékkal csökken, és jövőre is csak 2 százalékkal bővül.

A Moody’s azonban az ukrajnai válság súlyos eszkalálódásának és keményebb nyugati szankciók érvényesítésének esetére negatív forgatókönyvet is kidolgozott. Ennek alapján az orosz gazdaság teljesítménye az idén 4, 2015-ben további 1 százalékkal csökkenne. Az 5 százalékos halmozott GDP-visszaesés mértéke a cég e forgatókönyve szerint elérné a 2009-es pénzügyi válság idején mért orosz teljesítményzuhanás kétharmadát.