2023 január 28

Nem igazán kapkodnak a cégek után

Megszokott az elmaradás

„Az első negyedévek teljesítménye hagyományosan elmarad az éves átlagtól, és bár az idei év eleje a szokásosnál valamivel nagyobb visszaesést produkált, úgy tűnik, az év egészére nézve már kedvezőek a kilátások – magyarázza Boross Ákos, a BDO Magyarország pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere. – A Mergermarket által összegzett, az elmúlt fél év során kilátásba helyezett, de még le nem zárt tranzakciók száma nagyjából a tavalyi szinten áll: míg tavaly ilyenkor globálisan 8 249 potenciális M&A üzletet azonosítottunk, addig ez az érték jelenleg 8300.”

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

A felvásárlási tranzakciók 26 százalékára az ipar és vegyipar szektorban került sor, 19 százalékkal részesedett a TMT (technológia, média, telekommunikáció), míg 12 százalékkal az üzleti szolgáltatások szektora. A magántőke alapú kivásárlások aránya kismértékben, 11,7-ről 12 százalékra nőtt a tavalyi első negyedévhez képest, átlagos értékük továbbra is 106 millió dollár körül alakult.

A kilátásba helyezett tranzakciók 40 százaléka a világ két régiójában, Észak-Amerikában, illetve Kínában zajlik majd le. Egyelőre továbbra is szilárdan tartja harmadik helyét a FÁK-országokat is magában foglaló kelet-közép-európai régió, mely azonban két évvel ezelőtt még a második legaktívabb M&A terep volt.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Közép- és Kelet-Európa felpöröghet az év további részében

A kelet-közép-európai régióban a 2015 első negyedévében regisztrált 77-hez képest 33 százalékkal kevesebb, mindössze 52 közepes M&A tranzakció zajlott le az idei év első három hónapjában, melyek összértéke 3,5 milliárd dollár volt. Ezen belül ugyanakkor 11 százalékkal nőtt a magántőke szerepe: a tavaly első negyedévi 484 millióról 536 millió dollárra, ami az összes tranzakció több mint 15 százalékát jelenti (szemben az egy évvel ezelőtti 10 százalékkal).

Miközben ebben az időszakban a legkedveltebb befektetési célország Lengyelország volt, a régió tíz legnagyobb üzlete közé Magyarországi tranzakció is bekerült: az állam által értékesített MKB Bank Zrt. a listán a hetedik helyet foglalja el.

Az év hátralévő részére vonatkozó várakozások szerint a felvásárlási aktivitás jelentősen nő majd a régióban: míg tavaly ilyenkor 674 kilátásba helyezett tranzakciót azonosítottak ebben a régióban, jelenleg 762 ilyenről tudnak a piacon, ami 13 százalékos növekedést jelenhet. Kérdés, hogy a térségben továbbra is jelen lévő politikai kockázatok (Oroszország nagyhatalmi törekvései, a térség államaiban bekövetkező gazdaságpolitikai fordulatok, stb.) ezek közül mekkora arányban fogja elbizonytalanítani a befektetőket.

„A magyar piacon elsősorban a TMT (technológia, média, telekom), valamint a pénzügyi szektorban észlelhető erős aktivitás, és ez az év hátralévő részére is jellemző lesz. Emellett a JEREMIE alapok forráskihelyezésre kiírt határidejének közeledtével a kisebb méretű tranzakciók számában is további növekedés várható” – tette hozzá a BDO Magyarország szakértője.

A vállalati felvásárlási folyamatok jelentős része az 500 millió dollár alatti, úgynevezett közepes méretű tranzakciók területén zajlik, ezért a teljes piac mozgását is alapvetően ez a szegmens határozza meg. Miközben a több milliárd dolláros nagyságrendű tranzakciókra alapvetően befektetési bankok specializálódtak, a nagy könyvvizsgáló/tanácsadó cégek klasszikus területe a mid-market M&A piac.