2024 május 21

Megéri pályázni az elektromosautó-támogatásra?

Sok vállalkozásnak megéri pályázni az elektromosautó-támogatásra a Jövő Mobilitása Szövetség (JMSZ) és a B-EV Mobil szakértői szerint részben azért is, mert az elektromos autóknak, a hagyományos járművekhez képest, alacsonyabbak az üzemanyag- és karbantartási költségeik, állami támogatásra. Illetve különböző adó- és más kedvezményekre jogosultak, valamint a legtöbb városban továbbra is díjmentesen parkolhatnak.

Mindenki zöldrendszámos autót akar

A két szervezet közleménye szerint a zöldrendszámos autók átadása folyamatosan és dinamikusan nő. A tisztán elektromos autók száma 2023 végén már 48 533 volt. Ezzel 56,6 százalékos arányt ért el a zöld rendszámosok között. A legfrissebb adatok szerint idén április végén a tavalyi év azonos időszakához képest 40 százalékkal több, 55 526 tisztán elektromos autó járta az utakat Magyarországon. Míg a zöld rendszámos autók száma a 95 697 volt. A JMSZ emlékeztetett, hogy az Európai Unió finanszírozásával idén februárban indult útjára három év szünet után az elektromos autók vásárlásának támogatása vállalkozások számára.

30 milliárd forintos program

Magyarországon az elektromobilitás fellendítése érdekében a kormány 30 milliárd forintos programot indított, amely a töltőhálózat fejlesztése mellett vissza nem térítendő támogatást biztosít vállalkozások számára elektromos járművek beszerzésére. A támogatás 2025. március 31-ig igényelhető. A meghirdetett támogatási program a JMSZ szakértőinek becslése alapján mintegy 8 ezerrel növelheti meg az értékesített tisztán elektromos autók számát. A korábbi évek növekedési ütemét figyelembe véve, a kiírt támogatási rendszer sikeressége és az autók gyors idei forgalomba helyezése esetén 2024 végére várhatóan a 70 ezret is átlépheti a tisztán elektromos autók száma – közölte a távirati iroda.

Nem azonnal lehet igényelni a támogatási összeget

Bár az elektromos járművekre váltásnak több gazdasági előnye van a vállalatok szempontjából, ugyanakkor figyelembe kell venniük, hogy a projekt a utófinanszírozot. Így várhatóan a vásárlás után 6-12 hónappal később kapják meg a támogatási összeget. Hozzátették, a cégeknek a viszonylag olcsó és minél nagyobb akkumulátoros autók választása lehet előnyös. Hiszen nem mindegy, hogy vételár mekkora részét teszi ki a támogatás.

Képek forrása: Shutterstock