2023 március 22

Lebontják a határokat az e-kereskedelemben

Megszüntetik a diszkriminációt

Az uniós nagykövetek véleménye szerint a területi alapú tartalomkorlátozás olyan diszkriminatív gyakorlat, amely megakadályozza az online vásárlókat abban, hogy egy másik tagállamban elérhető honlapon keresztül termékekhez vagy szolgáltatásokhoz férjenek hozzá, illetve termékeket vagy szolgáltatásokat vásároljanak.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”117″]

A megállapodás – amelyet az Európai Unió Tanácsának és az Európai Parlamentnek még el kell fogadnia – megszünteti a vevőkkel szemben az állampolgárságuk, lakóhelyük vagy székhelyük alapján alkalmazott megkülönböztetést és ezzel fellendíti az elektronikus kereskedelmet – húzták alá.

A jövőbeli rendelet azt a célt szolgálja, hogy a más tagállamban termékeket és szolgáltatásokat vásárolni kívánó ügyfeleket – fogyasztókat és vállalatokat – ne érhesse megkülönböztetés az értékesítési vagy fizetési feltételeket illetően. Amennyiben a kereskedő tiltja vagy korlátozza a vevők hozzáférését valamely online interfészhez vagy átirányítja a vevőket az online interfész másik verziójára, akkor világos magyarázatot kell adnia arról, hogy miért tesz így.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Lehet más az ár

A rendelet ugyanakkor nem tiltja eltérő árak alkalmazását, vagyis nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a kereskedő különböző értékesítési feltételeket, például eltérő árakat kínáljon és bizonyos területeken a fogyasztók bizonyos csoportjait vegye célba.

Ezenfelül nem kötelezi a kereskedőt arra, hogy az árut kiszállítsa a vevő számára egy olyan tagállamba, ahová az értékesítési feltételek értelmében nem kínál kiszállítást.

Azok a szolgáltatások azonban, amelyek fő jellemzője a szerzői jogi védelem alatt álló tartalmakhoz való hozzáférés, illetve a szerzői jogi védelem alatt álló művek immateriális formában – például zenei streaming szolgáltatások, elektronikus könyvek, online játékok és szoftverek formájában – való értékesítése, valamint a pénzügyi, az audiovizuális, a szállítási, az egészségügyi és a szociális szolgáltatások nem tartoznak a rendelet hatálya alá.