Rendkívüli Hírek:

2023 október 02

Ismét Hungarikum Fesztivál Szegeden

Elekes Zoltán fesztiváligazgató az MTI-nek elmondta: 2008-ban azzal a szándékkal hívták életre az azóta Kiváló fesztivál minősítést elnyert rendezvényt, hogy „bemutassuk, milyen történelmi hagyományai, értékei vannak a magyarságnak, amelyekre mindannyian büszkék lehetünk”.

A fesztivál közel száz kiállítója között lesz több borászat, pálinkaház, minőségi hentesárut, mézet, tartósítószer és adalékanyagok hozzáadása nélkül készített szörpöket és lekvárokat kínáló termelő. Nem maradhatnak ki a hagyományos magyar édességek sem, így a vendégek kóstolhatnak mézes- vagy kürtöskalácsot és rétest is, de vásárolhatnak szegedi fűszerpaprikát, gyógynövényeket vagy akár vörös- és fehérbordzsemet is.

Az ehető és iható hungarikumok mellett a Széchenyi tér platánfái alatt az érdeklődők megismerhetik a csipkeverők, szövők, fafaragók, csuhéfonók, bőrművesek, tojásfestők, citerakészítő, papucsos munkáját. A kiállítók között lesznek könyvkiadók és bábkészítők is.

A Tisza-parti város főterén kulturális hungarikumokkal is találkozhatnak a vendégek: a színpadról Dankó Pista nótái, népdalok és citeramuzsika szól, operett-összeállítás, solymász- és magyarkutyafajta-bemutató szórakoztatja majd a több tízezer látogatót.

Az olimpia miatt idén a sport is helyet kap a programok között: a vendégek óriáskivetítő előtt szurkolhatnak a magyar csapat tagjainak, késő délutánonként pódiumbeszélgetéseket tartanak, hétfő este pedig a szegedi olimpikonokat – mások között Vajda Attilát és Douchev-Janics Natasát – köszöntik a téren.