2023 január 27

Gyengülő formában a forint

Nem volt egyetértés

Szerdán hozták nyilvánosságra az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank rendszer, a Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) április 26-27-i kamatdöntő ülésének a jegyzőkönyvét.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

A jegyzőkönyv tanúsága szerint a döntéshozó testület tagjai nem kötelezték el magukat a kamatok emelése mellett a következő, júniusi ülésen, nem alakult ki egyetértés a kamatemelés szükségességében, aggodalmuknak adtak viszont hangot az előző, márciusi ülést követően kialakult piaci várakozások miatt. Úgy látják, hogy a márciusi ülést követő kommunikáció csillapította a piac várakozásait a monetáris szigorításra.

Számolnak a kockázatokkal

A jegyzőkönyv tanúsága szerint a testület tagjai nem láttak lényegi változást a középtávú növekedési kilátásokban. Számos tényező alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a lakossági kiadások első negyedévben tapasztalt csökkenése csak átmeneti jellegű volt, az elkövetkező hónapokban ismét növekedésére lehet számítani. A lakossági fogyasztás alakulásával mint növekedési kockázattal azonban a testület több tagja szerint is továbbra is számolni kell.

Hasonlóképpen hátrányos növekedési következményei lehetnek szerintük a termelékenység túl lassú javulásának is.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A makrogazdasági mutatók javulása azonban összességében hozzájárult a pénzpiaci környezet normalizálódásához – derül ki a dokumentumból, azzal a meghagyással, hogy néhány tag véleménye
szerint a kínai devizaárfolyam-politika befolyásolhatja a nemzetközi pénzpiaci állapotokat. Hasonlóképpen érzékenyen reagálhatnak a pénzpiacok a Brexit-referendum eredményére is.

Összességében a dokumentum megállapítása szerint a globális pénzügyi és gazdasági kockázatok enyhültek ugyan, de nem szűntek meg.

Gyenge marad az infláció

A gazdasági szereplők inflációs várakozásai nem sokat változtak áprilisban. Az infláció a testület véleménye szerint is rövid távon gyenge marad, közép távon viszont már fokozatosan két százalék közelébe emelkedhet. A testület várakozásai szerint az infláció 2018-ban még “valamivel két százalék alatt” lesz.

A jegyzőkönyvből kiderül, hogy a döntéshozó testület tagjainak többsége szerint amennyiben a második negyedévi teljesítményről beérkező makrogazdasági adatok, a munkaerő-piaci helyzet és az infláció alakulása az lehetővé teszi, akkor a következő, júniusi kamatdöntő ülésen már indokolttá válhat az irányadó kamatok megemelése.