2023 január 27

Csúszik a Gazprom kínai projektje

Vitalij Markelov, a Gazprom alelnöke azt mondta, hogy idén 452 milliárd köbméter földgázt terveznek bányászni, ami tavalyihoz képest 8 százalékkal több. Az illetékes ugyanakkor nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a belső kereslet alakulása miatt változtatni kell a gáztermelési terveken.

A Gazprom a múlt évre eredetileg 485,36 milliárd köbméter földgáz termelésével számolt. A becslést az év folyamán többször lefelé korrigálták és a tényleges termelés végül 418,5 milliárd köbméter lett.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

A Gazprom alelnöke bejelentette azt is, hogy az egyebek között Kínáig tartó úgynevezett Szibéria Ereje gázvezetéknek az idei évre tervezett 800 kilométeres szakasza helyett csak 400 kilométer épül meg “a költségek optimalizálása” miatt. Az illetékes ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez nem befolyásolja azt a tervet, hogy az oroszországi szakasz 2018-ig elkészül. Tavaly a vezeték 115 kilométer hosszú része épült meg.

A 2014. május 21-én a CNPC kínai állami gázipari céggel aláírt megállapodás szerint a gázvezeték keleti szakaszán évi 38 milliárd köbméter földgázt továbbítanak Kínába harminc éven át. A vezeték több mint 3 ezer kilométer hosszú kínai szakaszának az építése 2015 júniusában kezdődött és a tervek szerint 2018-ban befejeződik.