Rendkívüli Hírek:

2024 február 24

Dinamikusan bővíti európai töltőállomás-hálózatát az ORLEN

Az ORLEN-kutak száma az elmúlt évben közel harmadával nőtt Közép-Európában. Főként az osztrák, a németországi, a szlovákiai és a magyarországi felvásárlásoknak köszönhetően. A cégcsoport hazánkban jelenleg 63 töltőállomás átvételén és átalakításán dolgozik, a magyar hálózat így április végére 141 töltőállomásból áll majd. A kiskereskedelmi szegmensben történő terjeszkedés eredményeként az autósok 2024 közepére hét európai országban, összesen 3500 ORLEN töltőállomáson tankolhatnak majd. 

„Egy olyan modern vállalatot hoztunk létre, amely jelentősen megerősítette a pozícióját a régióban. A piacok adottságait, a vállalat akvizíciós tapasztalatát és pénzügyi képességeit felhasználva az elmúlt 12 hónapban közel 350 töltőállomással bővült a hálózatunk. Legnagyobb részben Lengyelországon kívül. Hálózatunk az év végére, stratégiai céljainknak megfelelően, már 3500 töltőállomást foglal majd magába. Most az a legfontosabb feladatunk, hogy az összes új létesítményt az ORLEN kiskereskedelmi hálózatánál megszokott, magas színvonalon nyissuk újra és működtessük. Emellett a meglévő töltőállomásokon továbbra is következetesen fejlesztjük az elektromos járművek töltésére alkalmas infrastruktúrát„. Mondta el Daniel Obajtek, az ORLEN vezérigazgatója és igazgatótanácsának elnöke.

Az ORLEN jelenleg 1514 töltőállomással rendelkezik Lengyelországon kívül, melyek közül 337 egység 2023-ban lett a hálózat része. A vállalat második legnagyobb üzletlánca Németországban található, ahol 607 helyszínen van jelen az ORLEN és a Star márkanevek alatt. A legutóbbi, 2023 júniusában befejezett akvizíciónak köszönhetően 17 önkiszolgáló töltőállomással bővült a német hálózat Bajorországban, Baden-Württembergben és Hessenben. A megvásárolt kutak átalakítása jelenleg is folyik a német piacon. Február végéig közel 100 egység működik majd az ORLEN márkanév alatt. A vállalat célja, hogy a következő két évben 430 fölé növelje az elektromos töltőkkel felszerelt kútjai számát Németországban.

A nemzetközi ORLEN-csoport jelentős külföldi piaca Csehország is, ahol 436 töltőállomás található, amelyek több mint 90 százaléka ORLEN néven üzemel. A cseh töltőállomásokat fokozatosan elektromos töltőkkel is felszerelik, amelyek jelenleg 267 helyszínen állnak rendelkezésre. Ezen felül az ORLEN 2023-ban két nyilvános hidrogéntöltő állomást is megnyitott Prága-Barrandovban, illetve Litvinovban.

ORLEN – ausztriai piacra lépés

Az ORLEN közelmúltbeli kiskereskedelmi tranzakciói közül a legfontosabb az ausztriai piacra lépés volt. A Turmöl-hálózat 267 töltőállomásának megvásárlását követően az ORLEN a harmadik legnagyobb kiskereskedelmi szereplővé vált az osztrák piacon, mintegy 10 százalékos részesedéssel. A tranzakció részét képezte a Turmstrom márkanév alatt üzemelő 110 elektromos töltőpont átvétele. Valamint a magán- és üzleti ügyfeleket egyaránt kiszolgáló Austrocard üzemanyagkártya-szolgáltató felvásárlása, amelynek kártyáit jelenleg több mint 500 helyen fogadják el Ausztria-szerte.

Az ORLEN kiskereskedelmi hálózata a fentieken túl kiterjed Szlovákiára (91 töltőállomás), Litvániára (30 töltőállomás) és Magyarországra (83 töltőállomás*) is. Hazánkban január elején kezdődött meg az ORLEN hálózat-bővítésének második fázisa, amely során a vállalat összesen 63 töltőállomást vesz át a MOL-tól. Az új kutak átalakítása és megnyitása után, várhatóan április végére, az ORLEN magyarországi üzemanyagkiskereskedelmi-hálózata több mint 140 töltőállomásból áll majd. A Magyarországon megvásárolt egységekkel együtt a nemzetközi ORLEN-csoport ez év közepére több mint 3500 kúttal lesz jelen a régióban, 1929 lengyelországi, illetve további 1572 közép-európai helyszínen. A vállalat ezzel eléri a kiskereskedelmi szegmens fejlesztésére vonatkozó 2024-es stratégiai céljait.

Dinamikusan bővíti európai töltőállomás-hálózatát az ORLEN

Az ORLEN töltőállomás-hálózata jelenleg összesen 3443 egységből áll, 7 közép- és kelet-európai országban. A töltőállomások több mint felén elérhető a Stop.Cafe vagy Star Connect (Németországban) szolgáltatás, ahol az autósok megkóstolhatják az étterem széles étel- és italkínálatát, valamint a bevásárlást is elintézhetik. Az ORLEN 2023-ban csak Lengyelországban több mint 160 új helyszínen nyitott Stop.Cafét, így a lengyel piacon már a töltőállomásai 60 százalékánál megtalálható a népszerű éttermi-koncepció.

Borítókép forrása: Shutterstock