2024 május 29

Csökkentek a Volkswagen konszern kiszállításai márciusban

A Volkswagen csoport 800 ezer járművet szállított ki márciusban, az egy évvel korábbinál 1,4 százalékkal kevesebbet – közölte a vállalat szerdán.

A kiszállítások elsősorban Európában és Kínában csökkentek, az Egyesült Államokban viszont nőttek. A márkák közül elsősorban a magas árfekvésűek – az Audi és a Porsche – kiszállításai csökkentek. Az alapmárka VW, valamint a Seat kiszállításai viszont emelkedtek. Az első negyedévben azonban jó három százalékkal több, 2,1 millió járművet szállított ki a Volkswagen csoport. A növekedés fő hajtóereje Kína, valamint Dél- és Észak-Amerika volt. Nyugat-Európában és a belföldi piacon, Németországban egy-egy százalékkal csökkentek az eladások.

A belsőégésű motorral hajtott járművek száma az első három hónapban négy százalékkal, 1,97 millióra nőtt. Ez bőven ellensúlyozta a teljesen elektromos meghajtású modellek három százalékos csökkenését 136,4 ezerre. Az elektromos autók kiszállításai Európában 24 százalékkal estek vissza, amit nem tudott ellensúlyozni az erős kínai növekedés. A nyugat-európai rendelésállomány azonban pozitívan alakult januártól márciusig – közölte a Volkswagen. Több mint kétszer annyi tisztán elektromos hajtású modellt rendeltek, mint 2023 azonos időszakában, így a rendelésállomány ezen a területen mintegy 160 ezer jármű volt. A cég márciusban azt közölte, hogy a Volkswagen tavalyi adózott eredménye 17,9 milliárd euró lett. Mintegy 13 százalékkal meghaladva az előző évben elért 15,8 milliárd eurót – közölte a távirati iroda.

Az értékesítési árbevétel 2023-ban éves szinten 15,5 százalékkal, 322 milliárd euróra emelkedett az egy évvel korábbi 279 milliárd euróról. A működési eredmény 0,3 százalékkal 22,6 milliárd euróra emelkedett. A bevételarányos jövedelmezőség ugyanakkor 7,0 százalékra csökkent 8,1 százalékról. A Volkswagen csoport március elején közzétett kimutatása alapján 2023-ban 9,240 millió járművet értékesített, 12 százalékkal többet az előző évi 8,263 milliónál. Az akkumulátoros elektromos járművek (BEV) kiszállításai 35 százalékkal 771 ezerre emelkedtek 2023-ban; a csoport kiszállításain belül az arány folyamatosan emelkedett, 2023 egészében elérte a 8,3 százalékot.

Címlapkép forrása: Shutterstock