2023 január 31

A Sberbanknak nem volt tiszta, mi az az ingyenes készpénzfelvétel

Ideiglenesen felszámítja a díjat

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogyasztóvédelmi célvizsgálat keretében ellenőrizte, hogy a Sberbank Magyarország Zrt. (Sberbank) miként tesz eleget a havi kétszeri, összesen 150 000 forint összegű ingyenes készpénzkifizetésre és készpénzfelvételre vonatkozó jogszabályi előírásoknak. A jegybank eljárása során a 2013. december 1. napjától a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

A vizsgálat megállapította, hogy a Sberbank gyakorlata sérti a díj- és költségmentes készpénzkifizetésre és készpénzfelvételre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket. Az ingyenes készpénzfelvételre jogosult fogyasztók ugyanis minden esetben kizárólag a költségek ideiglenes felszámítása mellett juthatnak hozzá az egyébként díjmentesen felvehető pénzösszegekhez. A bank a készpénzfelvételért felszámított díjat csak utólag, a következő hónapban téríti vissza a fogyasztók részére.

Utólag kamattal visszakapták

Mint ismeretes, 2014. február 1-jétől havonta két alkalommal, összesen 150.000 Ft összegig díj- és költségmentesen vehető fel készpénz egy, az ügyfél által megjelölt fizetési számláról. A kedvezményt – 2015. január 1-je óta – a bankjegykiadó automatákból történő készpénzfelvétel során érvényesíthetik a fogyasztók.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az MNB a feltárt jogsértés miatt összesen 4 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Sberbankra, s – az intézményi rendszerfejlesztés időigényét is figyelembe véve – 2016. július 31-i határidővel kötelezte, hogy a jogsértő gyakorlatot szüntesse meg, és az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét díj, illetve költség átmeneti felszámítása nélkül biztosítsa az arra jogosult fogyasztók számára.

A bírság összegének megállapítása során az MNB súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a jogsértő gyakorlat a vizsgált időszak alatt végig, valamennyi ingyenes készpénzfelvételre jogosulttal szemben fennállt. A bank javára értékelte azonban, hogy a készpénzfelvételért felszámított és beszedett díjakat utólag kamattal együtt jóváírta a fogyasztók számláján.

Ezt lépi a bank az ügyben

A Sberbank Magyarország Zrt. a 2014. február 1-től élő, havi két alkalommal, maximum 150 ezer forint értékhatárig szóló költségmentes készpénzfelvételt biztosító rendelkezésnek a lehető leggyorsabban eleget kívánt tenni ügyfelei érdekében – tájékoztatott közleményében a pénzügyi intézet.

Az ennek megfelelő, legrövidebb idő alatt kivitelezhető technikai megoldásnak a tranzakciós költségek kamatokkal együtt történő, utólagos visszatérítése bizonyult. A felmerülő költségek visszaértéknapozva kerültek jóváírásra, ezzel garantálva, hogy az ügyfeleket semmilyen hátrány nem érte.

A Sberbank Magyarország Zrt. tiszteletben tartja a Magyar Nemzeti Bank határozatát és 2016. augusztus 1-jével kezdődően technikailag is megváltoztatja a tranzakciós díjak elszámolásának rendszerét, a döntésben foglaltaknak megfelelően.