2023 január 29

A NAV szerint is több a csempészcigaretta

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az idén november végéig 64 millió szál illegális cigarettát vont ki a feketepiacról, a lefoglalt dohányáru értéke mintegy 2,5 milliárd forint volt. A jogsértő folyamatok egyre több munkát adnak a hatóságoknak, orgazdaság miatt például háromszáz ügyben indult eljárás a múlt hónap utolsó napjáig, míg tavaly alig több mint 250.

Tovább szigorítanak

A jövő év elején újabb fejezetéhez érhet a dohányzás elleni küzdelem Európában. Miként arról a Tőzsdefórum.hu korábbi cikkében beszámolt további szigorítások jöhetnek, ha az uniós honatyák rábólintanak a döntésekre.

Míg korábban főként ukrán és szerb csempészárut kínáltak, mára inkább Fehéroroszországból származó füstölnivaló kapható a piacokon, aluljárókban, vásárokban, de olykor olyan terméket is találnak, amelynek származási helye nem állapítható meg.

A cigarettacsempészettel foglalkozók többsége magyar állampolgár. Akadnak azonban külföldi csempészek is, mint például abban az ügyben is, amelyről az elmúlt napokban számolt be a hatóság, s amelynek során 18 millió szál cigarettát foglaltak le több mint 700 millió forint értékben. Ez a rekordtétel a november végi összesítésben nem szerepel – teszik hozzá.