A magyar fizetőeszköz és a legnagyobb hazai blue chip is szenved a rossz kinti hangulattól.

Az eddigiek alapján nem vonul be pozitívan a mai nap a befektetők naptárába idehaza; a forint jelentős gyengülésbe kezdett a főbb devizákkal szemben, és a magyar tőzsde is esik az OTP vezetésével. Az ok elsősorban a nemzetközi tőzsdéken tapasztalható kisebb pánik, amely tegnap óta van jelen, számottevő esést okozva az irányadó indexeknek.

Átragadt az esés

Alapvetően mind a forint, mind az OTP kapcsán jó kilátásokat azonosíthattunk egészen tegnapig. A nagybank részvényeinek árfolyama áttörte a 9000 forintos szintet, ezzel pedig elindult az augusztus közepén látott lokális csúcsok felé az OTP jegyzése. A hazai pénznem pedig komoly erősödést mutatott be a főbb devizákkal szemben, a jegybank szigorú monetáris politikája és a dollár esése megadta a lendületet a forintnak. Ebben a környezetben közölték az amerikai inflációs adatot tegnap, amely a pénzromlás vártnál lassabb ütemű csökkenését mutatta.

Az amerikai tőzsdék esése okozza a bajt (www.shutterstock.com)

 A 8,3 %-os éves infláció megijesztette a befektetőket, ugyanis így nagyobb esély van arra, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed sokáig folytatja még monetáris szigorítását. Ezzel kölcsönhatásban pedig felerősödtek a magasabb kamatkörnyezet jelentette recessziós félelmek is. A piaci szereplők biztosan nem felejtették még el Jerome Powell Fed elnök augusztus végi beszédét, amikor is hitet tett az infláció letörése mellett, még ha ez áldozatokkal is jár. Mind pedig olyan mértékű eladási hullámot indított el a tengerentúli tőzsdéken, hogy az képes volt jelentősebb forintesést és a magyar tőzsde gyengélkedését kiváltani.

Vannak specifikus problémák is

Bár a mostani negatív folyamatok mind a forint, mind az OTP esetében külső tényezőkkel indokolhatók leginkább a fentiek szerint, azért volt specifikus táptalaja is az esésnek. Az uniós forrásokkal kapcsolatos bizonytalanság ugyanis egyre inkább átjárhatja a magyar eszközökben érdekelt befektetőket. A források elvesztése a sérülékeny makrogazdasági helyzetben nagyon rosszkor jönne Magyarországnak – érthető tehát az is, hogy a magyar kormány mindent megtesz a megállapodásért, de az is, hogy a piaci szereplők már a konkrét pozitív bejelentésre várhatnak. Ennek megérkezése jelentős hajtóerő lehetne mind a tőzsde, mind a forint számára – de a fordulatot a nemzetközi hangulat javulása is előidézhetné jelenleg.