Fellélegzést láthatunk az OTP piacán is, az uniós pénzek sorsától is függhet a folytatás.

Kiváló napja lehetett tegnap az OTP részvényeseinek. A több hetes stagnálás, majd hanyatlás után ugyanis újból szárnyalni tudott a legnagyobb hazai blue chip árfolyama. Mindez arra is elég volt, hogy egy igazán fontos szint közelébe emelkedjen a bankpapír árfolyama. A mostani mozgás hátterében több tényező is áll, jobbára ezeken múlhat a folytatás is a legnagyobb hazai bank részvényeinek piacán.

Jóra forduló dolgok

Az OTP első féléves, augusztusban közzétett gyorsjelentéséből látszott, hogyha az egyedi tételeket és körülményeket nem vesszük figyelembe, akkor szépen prosperál a nagybank. A vállalatspecifikus pozitív tényezőkhöz hozzátesz a kamatkörnyezet emelkedése mellett a szlovén Nova KBM bank felvásárlásának haladása is, mely lassan célegyenesbe ér. Az elmúlt napokban látott szárnyalás azonban inkább azokban a bizonyos külső körülményekben bekövetkező kedvező változásoknak lehet köszönhető.

Húzza a magyar tőzsdét is az OTP emelkedése

Az OTP érzékenyen reagál a nemzetközi piacok mozgásaira, így a tőzsdék utóbbi időben látott újbóli emelkedése segíti a bankpapír árfolyamát. Ráadásul a forint is jelentős erősödésbe kezdett, és jócskán eltávolodott korábbi mélypontjaitól, mindez az országspecifikus befektetői bizalom visszatérésnek is a jele lehet. Nem figyelmen kívül hagyható tényező az ukrán csapatok előre nyomulása sem. A piaci szereplők ugyanis a háború gyorsabb befejezését remélhetik a hadszíntér eseményeitől, ami értelemszerűen jelentene óriási pozitív löketet az Ukrajnában és Oroszországban is érdekelt OTP számára.

Van erő, de kellhet még

Az OTP részvényeinek árfolyama a fenti tényezők szerencsés együtt állásának köszönhetően a technikailag is fontos, kerek 9000 forintos szint fölé emelkedett. További emelkedés esetén az augusztusi csúcsok jelenthetnek komolyabb akadályt, felette pedig a 10000 forintos szint. Ehhez valószínűleg szükség lenne még jó hírekre, leginkább az uniós forrásokról szóló vitában bekövetkező pozitív fordulat segíthetne. Esés esetén a 9000 forintos szint már támaszként is funkcionálhat, alatta pedig a 8500-as értékre lehet érdemes figyelnünk.

https://www.vg.hu/cegvilag/2022/09/szabad-az-ut-az-otp-elott-a-szloven-nkbm-bank-felvasarlasahoz

Címlapkép forrása: Shutterstock