2024 február 21

Sikeres volt az UBM Holding törzsrészvényeinek felosztása

Sikeresen lezajlott pénteken a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) agráripari cége, az UBM Holding Nyrt. törzsrészvényeinek 1:20 arányú felosztása – közölte a vállalat.

A törzsrészvények felosztásáról a magyarországi takarmányalapanyag-kereskedő és takarmánygyártó cégcsoport még az április 5-i közgyűlésén döntött. Erről a törzsrészvények forgalomképességének növelése érdekében határoztak. Ugyanis a vállalat a következő egy évben szeretné jelentősen bővíteni a tulajdonosi körébe tartozó intézményi és magánbefektetők körét. A törzsrészvények 1:20 arányú felosztása értelmében a részvények névértéke a korábbi 100 forintról 5 forintra változott. Ezzel összhangban pedig az UBM tőzsdére bevezetett értékpapírjainak mennyisége 1 millió 185 ezer 185 darabról, 23 millió 703 ezer 700 darab részvényre nőtt. Hozzátették, hogy az UBM-részvények tőzsdei forgalmának (likviditásának) növelését célzó tranzakció eredményeképpen a huszadára módosult az UBM papírjainak árfolyama is. Ezáltal ezek a részvények a jövőben a kisbefektetők számára is könnyebben elérhetővé válhatnak.

A kisbefektetők számára is könnyebben elérhetők

A közlemény idézte Horváth Pétert, az UBM csoport vezérigazgatóját, aki elmondta, hogy terveik megvalósításához és a forrásbevonáshoz szeretnék kihasználni a hazai tőkepiac által kínált lehetőségeket is, amelyhez elengedhetetlen a részvényeik likviditásának növelése, valamint az UBM tulajdonosi körének bővítése a Hiventures mellett további intézményi befektetőkkel, illetve mintegy 2-5 ezer kisbefektetővel. Célkitűzésük, hogy 1,8 millió darab részvény értékesítésével az eddigieknél jóval szélesebb kör számára is lehetőséget biztosítsanak arra, hogy részesedjen a magyarországi mezőgazdaság hosszú távú sikereiből. Felidézték, hogy az UBM csoport március 9-én mutatta be a 2025/26-os üzleti évig felvázolt növekedési stratégiáját és üzleti tervét. Ennek főbb célkitűzése volt többek között, hogy a csoport 2025-ig a jelenleg évi 0,6 millió tonnás takarmánygyártási volument 1 millió tonnára bővíti, az 1,7 millió tonnás éves takarmányalapanyag-kereskedelmi volument pedig 2 millió tonnára növeli – ismertette a távirati iroda.

Ezen felül a Magyarországon, Szlovákiában és Romániában összesen 6 takarmánygyárat működtető vállalat további akvizíciókkal és zöldmezős beruházásokkal folytatja kelet-közép-európai terjeszkedését. Továbbá a takarmánygyártó vállalat működési vertikumának további szélesítésére is törekszik: így az UBM a jövőben már az élőállat-tenyésztés területén is aktív szereplővé kíván válni Európa legmodernebb és legfenntarthatóbban működő sertéstelepének megépítésével, és éves szinten 350-500 ezer hízósertés előállításával.

A BÉT standard kategóriájában

Az UBM részvényeit a BÉT standard kategóriájában jegyzik. A részvények ára pénteken délelőtt a csütörtöki záróértékéhez képest nem változott, továbbra is 1470 forinton áll. Az elmúlt egy év legalacsonyabb ára 1320 forintot, míg a legmagasabb 1480 forintot tett ki.