2024 április 24

Minden, amit az OPUS aukciójáról tudni érdemes!

Nemsokára érkezik az OPUS GLOBAL Nyrt. részvény-visszavásárlási aukciója. Az aukciót figyelemmel követik a befektetők, már csak azért is, mert először történik hasonló az OPUS esetében. A tranzakcióval kapcsolatban érdemes tisztában lennünk az összes fontos részlettel, ezeket foglaljuk össze cikkünkben.

Csütörtökön jön az aukció

Mi is ez az aukció és mire jó?

Az OPUS aukciója azt jelenti, hogy a cég előre meghatározott módon, egy kijelölt napon ad arra lehetőséget, hogy a részvényesek felajánlják a részvényeiket eladásra az OPUS számára. Tulajdonképpen saját részvény vásárlás történik az OPUS részéről, csak ez nem a tőzsdén történik és nem több szakaszban, hanem egy aukció keretein belül.

Mikor zajlik pontosan az aukció?

Az aukció időpontja 2024. február 29., azaz csütörtökön kerül rá sor. Az ajánlatgyűjtési szakasz 10:00 és 12:30 között lesz, majd ezt 15:30-ig az ügyletkötési szakasz követi.

Milyen összegben és milyen árfolyamon vásárol majd az OPUS?

A közzétett hirdetmény szerint a visszavásárlás maximális összege az alaptőke 10 százaléka lehet, vagy 2 milliárd forint, de ez utóbbi a valószínűbb. A pontos visszavásárlási ár az aukció során alakul majd ki. Annyit azonban tudunk, hogy a közgyűlési felhatalmazás alapján az ár nem térhet el a jövő szerdai napi záróár 30 %-kal növelt vagy csökkentett értékétől, valamint nem haladhatja meg a 2022-es év konszolidált beszámolója alapján az egy részvényre jutó saját tőke értékét, azaz a 489 forintot.

Bármely árszinten bármennyit felajánlhatunk

Mikor és hogyan vehetek részt az aukción?

Az aukción mindenki részt vehet, aki rendelkezik OPUS részvénnyel. Természetesen dönthetünk úgy is, hogy nem veszünk részt a tranzakcióban, ekkor nincs teendőnk. Amennyiben részt vennénk, érdemes mielőbb felvenni a kapcsolatot brókercégünkkel annak tisztázása érdekében, hogy technikailag náluk hogyan lehetséges felajánlani a részvényeinkből.

A részvényeinket akár egy, akár több árszinten is felajánlhatjuk. Minderről mi határozunk, bármely árszinten bármekkora mennyiség felajánlható.

Hogyan történik az ajánlatok párosítása?

Az ügyletek legfeljebb a 2 milliárdos keretösszegig, az összes elfogadott ajánlat esetén azon az árfolyamon jön létre, amely áron az adott eladási ellenajánlatban szerepeltek. Az alacsonyabb áron tett ellenajánlat megelőzi a magasabb áron tett ellenajánlatot. Amennyiben az elfogadott legmagasabb árszinten szereplő valamennyi ellenajánlatot már nem lehet megkötni, akkor az allokáció arányos kielégítéssel történik ezen az árszinten. Az elfogadott legmagasabb árfolyamnál magasabb árfolyamú ajánlatok értelemszerűen nem kerülnek párosításra.

Hogyan kell adóznom az ügylet után?

Az aukció bár OTC piacon megy végbe, ellenőrzött tőkepiaci műveletnek számít. Mindez azt jelenti, hogy adózási szempontból éppen olyan, mintha tőzsdén adnánk el a részvényeinket, plusz adóteher nem merül fel az aukción résztvevő értékpapírokra vonatkozóan sem.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!