2024 április 22

Veszteséggel zárta a 2023-as évet a Masterplast

Bár 2023 utolsó 3 hónapja már jobban alakult, az előző negyedévek kedvezőtlen folyamatai miatt a Masterplast csökkenő árbevétellel és veszteséggel zárt tavaly – közölte a társaság.

Az építőanyagyártó 145,2 millió euró (majdnem 60 milliárd forint) árbevételt ért el, ami 28 százalékos csökkenés 2022-höz képest. Az EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 6,1 millió euróval (csaknem 2,4 milliárd forint), az adózott eredmény 15,5 millió euróval (körülbelül 6 milliárd forint) csökkent – írták. 2022-ben majdnem 202 millió euró árbevételt és 15,7 millió euró adózott nyereséget értek el. A közlemény a kedvezőtlen makrogazdasági és iparági környezettel magyarázta a visszaesést. A lakás- és a hitelpiac gyengélkedése Európa-szerte visszavetette az építőipart, a beruházások csúszása sem kedvezett az ágazatnak. A Masterplast ugyanakkor év közben alkalmazkodott a körülményekhez, csökkentette a költségeit, javította a hatékonyságát, megteremtette az eredményes működés feltételeit.

Finanszírozása a veszteségek mellett is stabil, készpénzállománya magas, hiteleit meghosszabbította. Hozzátették, hogy 2024-ben minden adott az eredményes működéshez, a piaci hangulat javult, a beruházások így újra lendületet kaphatnak, az energiakorszerűsítési programok is jelentős megrendeléseket hozhatnak. A Masterplast gyártási befektetésekkel és digitalizációs projektekkel készül a várható konjunktúrára. A frissített vállalati stratégiát és a tervszámokat május 14-én ismertetik. A cég a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriás kibocsátója, részvényei szerdán 3120 forinton zártak. Árfolyamuk egy éven belül 2250 és 3590 forint között mozgott – ismertette a távirati iroda.

Borítókép forrása: Shutterstock