2024 április 25

Hihetetlen számokat produkált a 4iG Nyrt.

A 4iG Nyrt. megduplázta árbevételét, és háromszorosára növelte EBITDA-eredményét tavaly, az infokommunikációs vállalatcsoport konszolidált árbevétele 594,4 milliárd forintra, pénzügyi és értékcsökkenési leírások előtti szokásos (EBITDA-) eredménye 197,4 milliárd forintra nőtt a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közölt gyorsjelentés szerint.

A Vodafone Magyarország felvásárlása

A cégcsoport 2023-as negyedik negyedéves, Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardoknak (IFRS) megfelelően konszolidált, nem auditált gyorsjelentésére jelentős hatást gyakorolt a Vodafone Magyarország felvásárlása. Valamint a 2022-ben lezárt több hazai és nemzetközi akvizíció – írták a rekord árbevétel- és EBITDA-eredményt indokolva. Kiemelték, hogy az EBITDA-marzs kevéssel meghaladta a távközlési szegmensben jellemző 33 százalékot. A pénzkiáramlással nem járó, vételár-allokációs hatásoktól megtisztított korrigált adózott eredmény 6,5 milliárd forint volt. Ez 38,5 milliárd forinttal magasabb, mint az IFRS alapján kimutatott negatív adózott eredmény (-32 milliárd forint) – tették hozzá.

Hazai vezető IT-szerep

A jelentés szerint 2023-ban a nettó árbevétel 86 százalékát a távközlési divízió adta, az informatikai divízió pedig a 14 százalékát, amivel a cégcsoport a hazai IT- és rendszerintegrátori piaci szegmensben vezető szerepet tölt be. Közleményük szerint a 4iG proforma számításai szerint, amennyiben a Vodafone Magyarország működési eredményeit a 4iG Nyrt. 2023. január 1-től konszolidálja, úgy a csoport IV. negyedéves beszámolójában a nettó árbevétel 620,3 milliárd forintra. Míg a normalizált EBITDA kevéssel 204 milliárd forint fölé növekedett volna – ismertette a távirati iroda.

Transzformációs program

A cégcsoport további eredményes működését a transzformáció sikeres végrehajtása, és ennek hatásaként további 400 milliárd forintot meghaladó cégérték-növekedés, a negyedik negyedévhez kapcsolódó gyorsjelentésben bemutatott magas pénzeszközállomány (53,4 milliárd forint) adja. Illetve a kimagasló működési cash-flow (182,5 milliárd forint) biztosítja a jövőben is. A vállalatcsoport további fejlődését a tavaly ősszel bejelentett transzformációs program során keletkező pozitív szinergiák erősíthetik. Amelynek célja a cégcsoport működési hatékonyságának és versenyképességének növelése, valamint a részvényesi értékteremtés – közölték.

A globális piacokon is megállják a helyüket

Tavaly a 4iG-csoport számos eredményt ért el, a lezárt akvizícióknak és az organikus fejlődésnek köszönhetően a régió egyik vezető konvergens infokommunikációs vállalatcsoportjává fejlődött. Informatikai rendszerintegrátorként és távközlési szolgáltatóként is markáns jelenlétet alakított ki Magyarországon, valamint a Nyugat-Balkánon és a Közel-Keleten. A vállalatcsoport a globális piacokon a távközlés és informatika mellett jelentős piacszerzési potenciállal rendelkezik az űripari és technológiai szegmensekben is – összegezte az elmúlt évet közleményében a 4iG. A társaság részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. Az elmúlt egy évben a legalacsonyabb ára 611 forint, a legmagasabb 880 forint volt, csütörtökön 855 forinton zárt.

Borítókép forrása: Shutterstock