2023 január 27

Nagyot megy az OTP – de mi jöhet ezután?

Kifejezetten jól alakult eddig a 2023-as év a legnagyobb hazai blue chip számára. Az OTP árfolyama ugyanis már 10 %-ot emelkedett januárban; míg 2022-ben a leggyengébb volt a blue chipek közül a bankpapír, addig idén egyelőre ennek a fordítottját láthatjuk. Nagyrészt az OTP-nek köszönhetően pedig a magyar tőzsdeindex, a BUX is követi a nemzetközi piacok rallyját.

Lokális csúcson

Az OTP árfolyama utoljára május elején állt olyan magasan, mint most. Nagyjából egy 8 hónapos csúcsról beszélhetünk tehát a bankpapír esetében, ami egy lényegében szinte folyamatos, hetek óta tartó emelkedésnek köszönhető. Az OTP elemzői szerint az emelkedő trend törése utáni kis korrekciós fázisból egy hete indult emelkedés teret nyitott felfelé. Az elemzők kalkulációi szerint az emelkedő trendet érdemes követni, amíg él, és az, hogy a 10000 forintos szint nem esett el, alapot adhat további emelkedésre.

Húzza a hazai tőzsdét is az OTP

A technikai elemzésük alapján a 11250-es szint lehet egy fontos ellenállási érték, ezen szinten ma már tartózkodott is a bankpapír árfolyama. A további ellenállások már jóval feljebbi szinteken sorakozhatnak, a 12500-as és 13750-es szintet jelölte meg az OTP, míg lefelé a 10000 forintos szint mellett a 8750-es, a 8125-ös és a 7500-as értékekre lehet érdemes figyelnünk.

Pozitív hangulatban

Mindeközben a nemzetközi piacokon továbbra is kiváló a hangulat. Az Európában leginkább irányadónak nevezhető német tőzsdeindex, a DAX 15000 pont felett tartja magát, tavaly február óta nem jegyezték ilyen magasan a 40 német vállalatot tömörítő indexet. Bár a tengerentúli indexek ilyen folyamatos emelkedést nem mutattak be, a 2023-as év egyelőre az amerikai börzéken is pozitívan értékelhető a legfontosabb részvényindexek mozgása alapján. A továbbiakban az eddigiekhez hasonlóan az orosz-ukrán háború alakulására, a nagy jegybankok monetáris politikájára, valamint utóbbival is összefüggésben az inflációs, makrogazdasági folyamatokra figyelhetnek a befektetők.

Link

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!