2024 május 25

Háború – a Fülöp-szigetek nem akar beszállni a kínai-tajvani konfliktusba

A Fülöp-szigetek elnöke, Ferdinand Marcos Jr. kijelentette, hogy nem fog vízágyúkat vagy bármilyen támadó fegyvereket használni a Dél-kínai-tengeren. Az utolsó dolog, amit szeretnének, az a feszültség fokozása ezen a kulcsfontosságú vízi útvonalon.

Háború – Egyre fokozódik a két fél közötti feszültség

„Nem fogjuk lekövetni a kínai parti őrséget és a kínai hajókat ezen az útonvonalon” – mondta Marcos. Hozzátéve, hogy a Fülöp-szigeteki haditengerészet és parti őrség feladata a feszültség csökkentése, valamint nem tervezik vízágyúk telepítését a hajóikra. A Fülöp-szigeteknek és Kínának többször volt már összetűzése a Dél-kínai-tenger vitatott atolljainál. A múlt héten Manila ellenezte, hogy Peking vízágyúkat vessen be a filippínó hajók ellen. Manila ezt zaklatásnak és „veszélyes lépésnek” minősítette, miután a két fél közötti feszültség az elmúlt hónapokban egyre fokozódott.

A Fülöp-szigetek szerint az ilyen akciók célja a filippínó katonák ellátásának megzavarása volt, akik egy hadihajón állomásoznak, amelyet Manila 1999-ben szándékosan tartott fenn, hogy erősítse tengeri erőit. „Ha a Fülöp-szigetek valóban csillapítani akarja a helyzetet a Dél-kínai-tengeren, azonnal abba kellene hagynia a hajók kiküldését és meg kellene szüntetni az illegálisan fenntartott hajók ellátását” – mondta a kínai külügyminisztérium egyik szővívője.

Követelőzik Kína

Kína követeli a Dél-kínai-tenger nagy részét, egy olyan csatornát beleértve, amelyen évente több mint 3 milliárd dollár értékű hajózott kereskedelem történik, továbbá a Fülöp-szigetek, Vietnam, Indonézia, Malajzia és Brunei által igényelt területeket is. Egy nemzetközi bíróság 2016-ban kimondta, hogy Kína követeléseinek nincs jogi alapja – áll a Reuters hírügynökség közleményében.

Képek forrása: Shutterstock