2024 május 25

Bezzeg Romániában belehúzott a kiskereskedelem

Az első negyedévben, a nyers adatok alapján 6,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Romániában éves összevetésben – közölte az Országos Statisztikai Intézet (INS).

A nem élelmiszer jellegű termékek forgalma 12,3 százalékkal emelkedett, az üzemanyag-kiskereskedelem forgalma 2,7 százalékkal, az élelmiszer, ital és dohányáru értékesítése pedig 1,8 százalékkal nőtt. A naptárhatással kiigazított adatok a kiskereskedelmi forgalom 5,5 százalékos bővülését mutatják. A nem élelmiszer jellegű termékek terén 11,5 százalékos volt a növekedés. Az üzemanyagoknál 3,2 százalékos, az élelmiszer, ital és dohányáru tekintetében pedig 0,9 százalék. Márciusban a nyers adatok szerint 2 százalékkal, a naptárhatással kiigazított adatok szerint pedig 4,3 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom. 2023 azonos időszakához képest.

Az előző hónaphoz viszonyítva márciusban 8,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom. A nyers adatok és 0,7 százalékkal a naptárhatással kiigazított adatok szerint – ismertette a távirati iroda.