2024 május 23

Kína elkötelezett a gazdasági nyitás és a reformok mellett

A kínai miniszterelnök szerint országa elkötelezett, hogy megnyitja a világ második legnagyobb gazdaságát, és olyan reformokat hajt végre, amelyek elősegíthetik a növekedés élénkülését. A geopolitikai feszültségek csak visszafogják a fejlődést világszerte – tette hozzá.

Li Csiang a dél-kínai Hajnan szigetén fekvő Boao városban rendezett ázsiai gazdasági konferencián (Boao Forum for Asia – BFA) szólalt fel csütörtökön. A márciusban megválasztott új kínai miniszterelnök kijelentette: „nem számít, hogy milyen változások történnek a világban, mi mindig ragaszkodni fogunk a reformhoz és a nyitáshoz”. Mint mondta, számos új intézkedést léptetne életbe a piacra jutás megkönnyítése és az üzleti környezet optimalizálása érdekében.

Egyben hangsúlyozta: „a béke a fejlődés előfeltétele”. Kína gazdaságát jócskán megrázta a koronavírus-járvány, de a miniszterelnök szerint már a fellendülés érezhető jelei tapasztalhatók. Kína szerény, mindössze 5 százalékos GDP-növekedési célt tűzött ki az idei évre, ami elmarad a tavalyi 5,5 százalékos céltól és kisebb, mint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legutóbbi előrejelzésében szereplő 5,2 százalék – közölte a távirati iroda.