Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Jelentősen nőtt Kína külkereskedelmi többlete

Novemberben a vártnál jobban nőtt Kína külkereskedelmi többlete, annak hatására, hogy az export váratlanul nőtt, míg az import az elemzők által várt növekedés helyett csökkent.

A kínai vámhivatal csütörtökön ismertetett adatai szerint a külkereskedelmi többlet novemberben 68,39 milliárd dollárra nőtt az októberi, nyolchavi mélypontot jelentő 56,53 milliárd dollárról. Elemzői várakozások átlagában kisebb, 58,0 milliárd dolláros aktívum szerepelt novemberre. Novemberben az export a várt 1,1 százalékos zsugorodás helyett éves összevetésben 0,5 százalékkal, 291,93 milliárd dollárra emelkedett az októberi 6,4 százalékos esést követően. Legnagyobb mértékben, 43,3 százalékkal az acéltermékek exportja növekedett novemberben – közölte a távirati iroda.

A főbb kereskedelmi partnerek közül az Egyesült Államokba irányuló kivitel 7,3 százalékkal, a Tajvanra irányuló 6,4 százalékkal nőtt. Ezzel szemben Japánba 8,3 százalékkal, Dél-Koreába 3,6 százalékkal, az ASEAN-országokba 7,1 százalékkal zsugorodott. Ausztráliába 9,1 százalékkal, az EU-ba pedig 14,5 százalékkal csökkent az export. Novemberben az import éves szinten 0,6 százalékkal, 223,54 milliárd dollárra mérséklődött. Elemzők ezzel szemben 3,3 százalékos bővülést vártak az októberi 3,0 százalékos növekedés után. A behozatal eddig február és október kivételével minden hónapban csökkenést mutatott idén. Az idei első tizenegy hónapban Kína exportja 5,2 százalékkal, az importja pedig 6,0 százalékkal esett éves szinten.

Borítókép: Shutterstock