Rendkívüli Hírek:

2024 február 24

A becsültnél jelentősebben csökkent a japán GDP

A közel egy hónapja ismertetett első hivatalos becslésnél is nagyobb mértékben csökkent a japán gazdaság teljesítménye a harmadik negyedévben negyedéves és éves összevetésben.

A pénteken közölt végleges adatok szerint a hazai össztermék (GDP) 0,7 százalékkal esett a második negyedévhez képest. Meghaladja az előzetesként ismertetett 0,5 százalékos csökkenést. Éves összevetésben a japán GDP 2,9 százalékkal, 2020 második negyedéve óta a legnagyobb mértékben zsugorodott, ami szintén felülmúlta a közel egy hónapja ismertetett, 2,1 százalékos csökkenésről szóló nem végleges adatot. Negyedéves szinten a fogyasztói kiadások 0,2 százalékkal csökkentek a harmadik negyedévben, míg az előzetes adat változatlan kiadásról szólt. Az üzleti beruházások kevésbé, 0,6 százalék helyett 0,4 százalékkal estek vissza.

A kormányzati kiadások az előzetes adatoknak megfelelően, 0,3 százalékkal nőttek. A negyedéves szintű kivitel növekedésére vonatkozó adatot 0,5 százalékról 0,4 százalékra, a behozatalét 1 százalékról 0,8 százalékra módosították a pénteken ismertetett végleges adatok szerint. Pénteken rontották a második negyedévi adatokat is. A negyedévest 1,2 százalék növekedésről 0,9 százalékra, az évest pedig 4,8 százalékos bővülésről 3,6 százalékra módosították – ismertette a távirati iroda.

Borítóképű: Shutterstock