2024 június 20

Így áll Japán

Japánban februárban a vártnál nagyobb mértékben nőtt éves szinten a kiskereskedelmi forgalom, miközben a becsült stagnálás helyett emelkedett a munkanélküliség.

A japán gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium adatai szerint a kiskereskedelmi forgalom februárban 6,6 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. Ez 2021 májusa óta a legmagasabb növekedési ütem, és a mutató zsinórban tizenkettedik hónapja emelkedett. Az elemzők szerényebb, 5,8 százalékos kiskereskedelmi forgalomnövekedéssel számoltak éves szinten a januári 5 százalékos bővülést követően. A múlt hónapban egyebek között a gépjárművek értékesítése 15,3 százalékkal, a ruházati cikkeké 9,9 százalékkal, a gyógyászati termékeké pedig 9,2 százalékkal nőtt, miközben az üzemanyagértékesítés 0,2 százalékkal csökkent.

Ugyancsak pénteken közölték, hogy Japánban 2,6 százalékra, október óta a legmagasabb szintre emelkedett a munkanélküliség februárban a januári 2,4 százalékról. Elemzők a januárival megegyező februári rátára számítottak. Egy éve februárban 2,7 százalék volt a munkanélküliség. A munkanélküliek száma 130 ezerrel, 1,8 millióra nőtt, a foglalkoztatottak száma pedig 300 ezerrel, 67,14 millióra csökkent. Februárban 100 álláskeresőre 134 üres álláshely jutott, szemben a januári 135-tel – közölte a távirati iroda.