2024 május 27

Erőteljesen csökkent a kínai ipari vállalatok nyeresége

Jelentősen csökkent a kínai ipari vállalatok nyeresége az idei első kéthónapban a gyenge kereslet, illetve a Covid-ellenes korlátozások hirtelen feloldásának következményei miatt – közölte a kínai statisztikai hivatal hétfőn.

Az idei első két hónapban az ipari cégek nyeresége 22,9 százalékkal esett éves összevetésben, miután a múlt év egészében jóval kisebb, 4 százalékos csökkenést mértek. (A kínai ipari vállalatok profitja 2021-ben még 34,3 százalékkal nőtt.) A Kínában működő külföldi cégek nyeresége 35,7 százalékkal, a kínai magáncégeké 19,9 százalékkal csökkent az idei első két hónapban, együttes nyereségük 887,21 milliárd jüan (128,92 milliárd dollár, 1 jüan=52,63 forint) volt.

A statisztikai hivatal felmérése azokra a vállalatokra terjed ki, amelyek fő tevékenységből származó éves árbevétele meghaladja a 20 millió jüant. A 41 iparágból 28-ban csökkent a cégek együttes nyeresége a február végével záródott idei első két hónapban éves szinten. A legnagyobb nyereségcsökkenést, 77,1 százalékosat a számítógépgyártó, a telekommunikációs és más elektronikai alkatészgyártó ágazatban mérték.

borítókép: Shutterstock