2024 május 21

Élesen bírálta a brazil elnök a jegybankot

Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök élesen bírálta csütörtökön országa monetáris tanácsát amiatt, hogy az változatlanul hagyta a hatéves csúcson álló irányadó kamatlábat, miközben Lula szerint csökkentenie kellett volna.

Az államfő kijelentette: „a jegybanknak kellene megfizetnie annak az árát”, hogy az alapkamat még mindig 13,75 százalékon áll, az ötödik egymást követő ülésen sem változtattak rajta, amire szerinte nincs magyarázat. „Fizessék meg az árát azok, akik felelősek érte. A történelem majd megítél mindannyiunkat egytől-egyig” – hangoztatta Lula újságíróknak nyilatkozva, hozzátéve: az ország elnökeként nincs ideje minden egyes monetáris tanácsi jelentést elolvasni és megvitatni.

A jegybank a bankválságok miatt kialakult negatív világgazdasági helyzettel, a várhatóan továbbra is magas hazai inflációval és az államháztartás körüli bizonytalansággal magyarázta döntésének hátterét, és semmilyen utalást nem tett arra, hogy lazítana monetáris politikáján. Lula szerint most a legfontosabb feladat új munkahelyek megteremtése, ugyanis éppen a magas kamatlábak akadályozzák a gazdaság növekedését, valamint a foglalkoztatás és a jövedelemteremtés lehetőségét – közölte a távirati iroda.